AB dağılma sürecini hızlandıracak çağrılar

Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere'nin ardından İtalya da benzer bir karar alınması için harekete geçti.

Google Haberlere Abone ol
AB dağılma sürecini hızlandıracak çağrılar
İngiltere’nin referandumla Avrupa Birliği’nden çıkma kararı alması üzerine diğer üyelerden de benzer sesler yükselmeye başladı. Özellikle Hollanda, Fransa ve İtalya'daki aşırı sağcı gruplar birlikten ayrılmak için kendi ülkelerinde de benzer bir referandum talebinde bulunuyor.

HOLLANDA: ÜLKEMİZİN KONTROLÜNÜ ELE ALALIM

Hollanda'nın göçmen karşıtı lideri Geert Wilders, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının ardından kendi ülkelerinin de referanduma gitmesi çağrısında bulundu.

Wilders, "Ülkemizin, paramızın, sınırlarımızın ve göçmen politikamızın bizim sorumluluğumuzda olmasını istiyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

FRANSA: SIRA BİZDE 

Fransa'nın aşırı sağcı partisi de AB'ye üyeliği oylamak için referandum çağrısında bulundu. Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen, "Özgürlüğün zaferi! Şimdi biz de Fransa'da ve diğer AB ülkelerinde aynı referandumu yapmalıyız" dedi.

Fransız basınına yansıyan haberlerde, Le Pen'in Brexit sonrası hemen özel bir seçim afişi hazırlattığı belirtildi.

"UMARIM DOMİNO ETKİSİ YARATIR"

İsveç AB Bakanı Ann Linde Cuma günü yapılacak AB Bakanları toplantısı öncesinde endişeleri abartmamak gerektiğini, daha çok Avrupa'da milliyetçi kesimlerin güçlenmesinden endişeli olduğunu belirtti.

İsveç'te yabancı düşmanı ırkçı görüşleri ile tanınan İsveç Demokratları partisi lideri Jimmie Åkesson İsveç'in de Ingiltere'nin yolunu izlemesi gerektiğini belirtip ‘‘Umarım Brexit Avrupa'da domino etkisi yaratır'' diye konuştu.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, İngiltere'nin kararının domino etkisi yaratabileceğini söyledi. AB'de büyük değişimler olabileceğini öngören Kurz, AB'nin en büyük ülkelerinden birinin birlikten çıkmasını "Diğer ülkeler üzerinde bir domino etkisi olabilir" diye değerlendirdi.

İTALYA AYRILIKÇI PARTİ LİDERİ: SIRA BİZDE

Ayrılıkçı Kuzey Ligi Partisi (Lega Nord) Genel Başkanı Matteo Salvini ise Twitter üzerinden “Yaşasın özgür vatandaşların cesareti! Kalp, akıl ve gurur yalan, tehdit ve zorbalığı yendi. Teşekkürler Birleşik Krallık, Avrupa artık değişecek. Şimdi sıra bizde” açıklamasında bulundu.
 

Yorumlar