400 yıllık tablo tavan arasından çıktı

Fransa’nın Toulouse kentinde bir tavan arasında şans eseri bulunan tablonun, ünlü İtalyan ressam Caravaggio’ya ait olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
400 yıllık tablo tavan arasından çıktı

Toulouse yakınlarındaki bir köy evinde su sızıntısının tespit edilmesi için tavan arasına çıkan ev sahipleri unutulmuş bir tablo buldu. Tablonun değerini tespit ettirmek için uzmanlardan yardım istemeyi akıl eden ev sahipleri, uzun zamandır farkına varmadan aynı çatı altında yaşadıkları tablonun, gelmiş geçmiş en büyük İtalyan ressamlardan Michelangelo Merisi da Caravaggio’ya ait olduğunu öğrendi.

Nisan 2014’te bulunan tabloda yapılan incelemelerin sonucu bugün bir basın toplantısıyla açıklandı. Sanat uzmanı Eric Turquin ve ekibi, tablonun Caravaggio’ya ait olduğunu, Judith’in Holofernes’in kafasını kesme sahnesini gösteren tablonun 1604-1605 arasında yapıldığını belirlediklerini söyledi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, Caravaggio’nun Judith ve Holofernes’i iki farklı tabloda resmettiği, bu tablolardan birinin halen Roma’daki Barberini Müzesi’nde bulunduğu, diğerininse 17. yüzyılda kaybolduğu açıklandı.

Tablonun bulunduğu evin sahiplerinin atalarından birinin Napoleon’la birlikte İtalya’ya gelen bir subay olduğu da ortaya çıktı. Tablo bu subay tarafından Fransa’ya götürülmüş olabilir.

"ULUSAL HAZİNE"

Fransız Kültür Bakanlığı eseri ‘ulusal hazine’ ilan etti ve böylece tablonun 30 ay süreyle yurtdışına çıkarılmasının önüne geçildi. Tablo üzerindeki incelemelerden kesin sonuçların çıkmasının ise yıllar sürebileceği belirtiliyor.

Tablonun Caravaggio’ya ait olduğu kesinleşirse 120 milyon avro değer biçilebileceği de konuşuluyor. Louvre Müzesi’nin de tabloyu satın almak için girişimlere başladığı duyuldu.

Güçlü ışık gölge kullanımı ve dramatik anlatımıyla Caravaggio, barok resim sanatının en özgün isimlerinden biri kabul ediliyor.

Yorumlar