CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak:

- "Eğer gerçekten turizm önemseniyorsa, ilk adım olarak OHAL'in kaldırılması, normalleşme yönünde ilerlenmesi gerekir"

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak:

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "Eğer gerçekten turizm önemseniyorsa, ilk adım olarak OHAL'in kaldırılması, normalleşme yönünde ilerlenmesi gerekir." ifadesini kullandı.

Budak, yazılı açıklamasında, 3. Turizm Şurası ile ocak-eylül dönemi turizm hareketliliğini değerlendirdi.

Turizmin hükümetin gündemine girmesinin ve turizm şurası düzenlenmesinin doğru bir adım olduğunu belirten Budak, şuranın Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılmasının ise sürecin yanlış okunduğunu gösterdiğini ifade etti.

Turizmdeki gerilemenin en büyük nedeninin "OHAL altındaki bir Türkiye" imajı olduğunu savunan Budak, "Eğer gerçekten turizm önemseniyorsa, ilk adım olarak OHAL'in kaldırılması, normalleşme yönünde ilerlenmesi gerekir. Turizm için çok önemli gelir kaynağı olan kongre turizmi sıfırlanmışsa, kruvaziyer turizmi dibe vurmuşsa, bunun nedeni işte bu OHAL tablosudur." görüşünü paylaştı.

Ocak-eylül döneminde Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısının 26 milyona ulaştığını ancak Avrupa pazarında yüksek sezonda da 2016'nın yakalanamadığını belirten Budak, şunları kaydetti:

"Yabancı turist sayısında geçen yıla göre, özellikle Rusya pazarının etkisiyle bir toparlanma var ancak Avrupa pazarında yüksek sezonda bile 2016 yılı rakamları yakalanamadı. Geçen yılın yüzde 2 altındayız. 2015'e göre kayıp ise 5 milyon turistin üzerindedir. Türk turizminde fiyatların düşmesinin nedeni de budur. AKP Genel Başkanı Erdoğan da turizm gelirlerinin, turist sayısıyla eşit şekilde artmamasından yakınıyor ama çareyi uzaklarda arıyor. Çin'i, Hindistan'ı, Güney Kore'yi, Japonya'yı, Endonezya'yı adres gösteriyor. Türkiye turizminin ana hattı Avrupa'dır ve öncelik Avrupa'nın geri kazanılmasında olmalıdır."

Yorumlar