Uzakdoğu'da bu kez Çin-Japon gerilimi

Uzakdoğuda günlerdir Kuzey Kore ile yaşanan gerilim yerini sükunete bırakırken şimdi de Çin ile Japonya arasında gerilim yaşanıyor. Çin savaş gemileri, Japon karasularında seyrederek gerilime neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Uzakdoğu'da bu kez Çin-Japon gerilimi

Çin sahil güvenlik gemilerinin, Doğu Çin Denizi'nde Japonya'nın kontrolündeki ihtilaflı takımadalar çevresinde seyrettiği bildirildi. 

Japon haber ajansı Kyodo, Çin sahil güvenliğine ait 4 geminin bugün yerel saatle 09.50 sularında, Japonya'nın kendi karasuları içinde olduğunu iddia ettiği  bölgeye girdiğini belirtti.

Gemilerden birinde uzun menzilli bir top bulunduğunun tespit edildiğini vurgulayan yetkililer, filoya Japon karasularını terk etme çağrısı yapıldığını ifade etti. Gemilerin söz konusu bölgede ne kadar kaldıkları ve Japon yetkililerin gemilere uyarı yapıp yapmadığı konusunda açıklama yapılmadı.

Doğu Çin Denizi'nde Japonya'nın Senkaku, Çin'in Diaoyü, Tayvan'ın ise Tiaoyutai diye adlandırdığı takımadalar, üç ülke arasında uzun yıllardır egemenlik tartışmalarına konu oluyor. Japonya, 2012 yılında kimsenin yaşamadığı 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadaları "kamulaştırdığını" açıklamıştı. Ardından Çin yönetimi, 2013'te Doğu Çin Denizi'nin üçte ikisini içine alan bölge üzerinde hava savunma bölgesi ilan etmişti.

İki ülkeye ait savaş gemileri ve uçakları bölgede düzenledikleri askeri tatbikatlarda sık sık karşı karşıya geliyor. Japonya geçen yıl Doğu Çin Denizi adalarını koruyan sahil güvenlik gücünün kapasitesini artıracağını açıklamıştı.

Yorumlar