Uyuşturucu satıcılarını öldüren Duterte'den BM'ye tepki

Devlet Başkanı Duterte, BM'yi Filipinler'in uyuşturucu mücadelesini engellemekle suçladı

Google Haberlere Abone ol
Uyuşturucu satıcılarını öldüren Duterte'den BM'ye tepki
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Birleşmiş Milletler'i (BM) ülkesinin uyuşturucuyla mücadelesine karıştığı için eleştirdi.

Duterte, Filipinler Emniyet Genel Müdürlüğünde yaptığı konuşmada, uyuşturucu kaçakçılarının öldürülmesini eleştiren BM'yi, Ortadoğu'daki çok daha ölümcül olan şiddet olayları karşısında suskun kalmakla suçladı.

Başka ülkelerin işlerine karışan BM'nin "aptalca" öneriler sunduğunu söyleyen Duterte, uyuşturucu ile mücadelede hayatını kaybedenlerin polisle çatışmaya girdikleri sırada öldürüldüğünü belirtti.

Filipinler Devlet Başkanı, "Başka uyuşturucu çeteleri tarafından öldürülen kişilerin ölümlerini araştırabiliriz ancak başka suçluların eylemlerini hükümetimize yüklemeyin." ifadesini kullandı.
Uyuşturucuya karşı savaşını kaçakçıları yok etmeden sonlandırmayacağını belirten Duterte, BM'nin ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Ortadoğu'daki ölümleri, bölgede köyleri, kentleri insan, hayvan ayırımı yapmadan bombalayan ülkeleri açıkça eleştirdiğini duymadığını ifade etti.

Filipinler polisinin resmi verilerine göre, uyuşturucu ile mücadele kapsamında güvenlik güçlerinin girdiği silahlı çatışmalarda 500'den fazla kişi öldürüldü, 8 bin kişi tutuklandı.

Devlet Başkanı Duterte, devlet başkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti. Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini dile getiren Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon peso (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.

Yorumlar