Ukrayna'dan Rusya'ya 'Kırım Tatar Meclisi' tepkisi

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Parubiy, "Bu Hitler ve Stalin diktatörleri döneminden sonra ilk kez oluyor. Bu, Rus faşizminin bir tezahürüdür" dedi

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'dan Rusya'ya 'Kırım Tatar Meclisi' tepkisi

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andrey Parubiy, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin Rusya Adalet Bakanlığı tarafından aşırıcı örgütler listesine almasının "Rus faşizminin tezahürü" olduğunu söyledi.

Parubiy, Parlamento genel kurul açılışında, Rusya Adalet Bakanlığının Kırım Tatar Milli Meclisi'ni, "aşırı faaliyetler" nedeniyle çalışmaları durdurulan dini ve sivil toplum örgütleri listesine almasına tepki gösteren bir konuşma yaptı.

Ukrayna ve Kırım Tatarlarının topraklarından Rus işgalcilerin çıkarılması için gereken her şeyin bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Parubiy, “Bütün millet (Kırım Tatarları) aşırıcı ilan edildi. Bu Hitler ve Stalin diktatörleri döneminden sonra ilk kez oluyor. Bu Rus faşizminin bir tezahürüdür. Ukrayna Parlamentosu adına uluslararası organizasyonların bu suça tepki vermesi çağrısında bulunuyorum. Ukrayna Dışişleri Bakanlığının da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni bir an önce bu konu ile ilgili toplantıya çağırmasını rica ediyorum.” dedi.

BETSA: KINIYORUZ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryana Betsa da Twitter hesabından, “Kırım’ın yerli halkına Stalin baskıları devam ediyor. İnanılmaz insan hakları ihlali. Kararlı bir şekilde kınıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Rusya Adalet Bakanlığı, 18 Nisan 2016 itibarıyla Kırım Tatar Milli Meclisi'nin aşırı faaliyetler nedeniyle çalışmaları durdurulan dini ve sivil toplum örgütleri listesine alındığını duyurmuştu.

Rusya’nın Kırım’a tayin ettiği savcı Natalya Poklonskaya, 15 Şubat'ta Kırım Tatar Milli Meclisi'ni kapatmak için Kırım Yüksek Mahkemesi'ne başvurmuştu. Poklonskaya, dava dilekçesinde, Rusya Federasyonu'nun aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele kanununa dayanarak Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin durdurulmasını ve Meclis'in "aşırı örgüt" kapsamına alınmasını talep etmişti. İlk duruşma 3 Mart’ta yapılmış, davanın görülmesi değişik gerekçelerle pek çok kez ertelenmişti. Son duruşmada ise davanın 25 Nisan’da görülmesi kararlaştırılmıştı.

Savcı Poklonskaya, 13 Nisan’da, mahkeme sonuçlanıncaya kadar Meclis'in faaliyetlerini durdurma kararı verdiğini açıklamıştı. Kırım Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmaya savcılık yetkilileri, 630 sayfa ve 10 CD’den oluşan dosyayla gelmişti.

Yorumlar