Üç ülkede Müslümanlar, Arakanlılar için sokağa döküldü

Endonezya, Bangladeş ve Malezya'da Müslümanlar, Myanmar'da Müslümanlara uygulanan etnik soykırımı protesto için sokaklara döküldü

Google Haberlere Abone ol
Üç ülkede Müslümanlar, Arakanlılar için sokağa döküldü

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Dünyanın gözleri önünde Müslüman bir halkın etnik soykırımla yok edilmesi İslam aleminde de sessizlikle karşılanıyor. Müslümanların tepkisi şu ana kadar sadece sanal alem üzerinden kendini gösterirken, aylar sonra ilk kez üç Müslüman ülkede protesto gösterileri düzenlendi. Malezya, Bangladeş, Tayland ve Endonezya'da binlerce kişi, Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına uyguladığı zulmü protesto etti. Zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınan bir Rohingyalı "Barış gelmeden bizi Myanmar'a geri gönderirlerse bizi diri diri yakarlar" diyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi John Mckissick, Bangladeş’e kaçan binlerce Rohingyalıda işkence ve tecavüz vakalarına tanıklık ettiklerini anlatmış, yerlerinden edilen Rohingyalıların sayısının 30 bini bulduğunu söylemişti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Bangladeş’in sınır bölgesindeki Cox’s Bazar kentinde görev yapan Mckissick, BBC’ye verdiği demeçte, askerlerin Rohingyalıları öldürdüğünü, çocuklara işkence yaptığını, kadınlara tecavüz ettiğini, evleri yakıp yağmaladığını söylemişti. BM yetkilisine göre, bu uygulamaların amacı, Rohingyalıları Myanmar ile Bangladeş arasında sınır olan nehri geçmeye zorlamak.

EN AZ 86 MÜSLÜMAN ÖLDÜRÜLDÜ

Myanmar, Rohingyalıların yaşadığı Arakan bölgesinde 9 askerin öldürüldüğü Ekim ayından bu yana bu bölgede operasyon başlatmıştı. Reuters haber ajansına göre bu operasyonlarda en az 86 Rohingya Müslümanı öldürüldü. 

YÜZLERCE EV YOK EDİLDİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), uydu görüntülerine dayanarak Arakan’daki Rohingya köylerinde binden fazla evin yok edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Bu iddiayı da reddeden Myanmarlı yetkililer, Rohingyalıların kendi evlerini kendilerinin yaktıklarını öne sürüyor.

Yorumlar