Türkiye'den Kırım Tatarları'na konut desteği

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Türkiye'nin Kırım Tatarları'nın konut inşaatına finans desteği sağlayacağını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Kırım Tatarları'na konut desteği

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Türkiye’nin Herson’da Kırım Tatar sığınmacılar için konut inşası konusunda yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi. 

Ukrayna’nın basınına konuşan Refat Çubarov, “Türkiye hükümeti, yarımadayı terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarları için bin konutun inşaatını finanse etmeye hazır. Ama bunun için Ukrayna yürütme organlarının arazi ayrılması, gerekli belgelerin onaylanması, kararların kabul edilmesi konusundaki çabalarının koordine edilmesi gerekiyor” diye kaydetti.

Bunun ilk önce Kırım Tatar halkının kültürel değerlerinin korunması için yapılacağını belirten Refat Çubarov, “Kırım Tatarlarının toplu olarak yaşadığı iki veya üç kasaba kurulacak. Bu, insanların Ukrayna’nın geneline dağılmaması, Kırım Tatar halkının ana dilinde eğitim görme hakkının sağlanması ve diğer kültürel gereksinimlerinin karşılanması için yapılacak” dedi.

Türkiye’nin konut inşaatına yarın başlamaya hazır olduğunu vurgulayan Çubarov, “Şimdi, arazilerin ayrılmasını bizim alıştığımız gibi bir yıl beklemeden, tam tersine kararların hızlı şekilde alınması için çalışmalarını koordine etmesi gereken Ukrayna’nın bakanlıkları ve kurumlarının hareket etmesinin sırası” diye belirtti.

Daha önce Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nin Ukrayna’nın Geniçesk ilçesinde Kırımlı mülteciler için cami, okul ve konut inşaatları yapabileceği bildirilmişti. Kırım Derneği Genel Merkezi Başkan Vekili ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyesi Mükremin Şahin, 16 Ocak tarihinde Ukrayna’nın Herson ili Geniçesk ilçesi Sçastlivtsevo köyünde gerçekleştirilen Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun 3. toplantısında, “Neden konutlar diye soracak olursanız, bu konuda bizim yardım edebileceğimiz üç grup insan var. İlk grup Kırım’ın işgalinden sonra Özbekistan’dan dönmek isteyip, yarımadaya giremeyenler. Bu insanlar Özbekistan’a geri döneceklerine Geniçesk ilçesinde yaşasınlar. İkinci grup, gerçekten konut sıkıntısı yaşayan insanlar. Üçüncü grup ise işgal yüzünden Kırım’ı terk etmek zorunda kalanlar” şeklinde konuşmuştu.

 

Kaynak: QHA

Yorumlar