Tarihi yenikapı mitingi dünya basınında

Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan basınında mitinge 5 milyon kişinin katıldığı bilgisi paylaşıldı

Google Haberlere Abone ol
Tarihi yenikapı mitingi dünya basınında
Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan ve Orta Asya basınında, milyonların katılımıyla dün İstanbul'da gerçekleştirilen Demokrasi ve Şehitler mitingine geniş yer verildi.

Rusya'da Ria ve Tass haber ajansları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından bölümler verdikleri haberinde, Erdoğan'ın TBMM'den çıkması durumunda idam hükmünün getirilmesi yasasını onaylayacağına ilişkin söylemlerini ön plana çıkardılar.

Ria, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından kısımlara da yer verdi.
Rossiyskaya Gazeta da miting haberini Erdoğan'ın idama ilişkin söylemleri kısmından görürken, Ekho Moskvı Radyosu'nun internet sitesinde Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne 1 milyondan fazla insanın katıldığı ifade edildi.

AZERBAYCAN

Yeni Müsavat gazetesi tam sayfasını ayırdığı miting haberi için "Türk siyasi tarihinde bir ilk! İktidar ve muhalefet beraber miting yaptı" başlığını kullandı. Mitingi "muhteşem" diye nitelendiren gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra CHP ve MHP Genel Başkanlarının da birer konuşma yaptığını hatırlattı.

"İstanbul'da 5 milyonluk miting" başlığını kullanan Azadlıg gazetesi de iktidar ve muhalefetin ilk kez bir mitingde bir araya geldiğine dikkati çekti. Gazetede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ile muhalefet liderlerinin konuşmalarından bölümlere yer verildi.

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (Azertac), miting öncesinde yayımladığı haberinde insanların Yenikapı meydanına akın ettiğini duyurdu. Miting boyunca abonelerine liderlerin konuşmalarını duyuran Azertac, mitinge 5 milyon insanın katıldığını, İstanbul'un yanı sıra diğer tüm illerde de benzer mitinglerin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yenikapı mitingiyle ilgili çok sayıda haber veren qafqazinfo.az internet sitesi, miting öncesinde liderlerin sohbet ederken çekilen fotoğrafı, "Türkiye için tarihi fotoğraf" başlığıyla yayımladı. Haberde gerek Türk gerek Azerbaycanlı sanatçıların da mitinge katıldığı yönündeki ayrıntılara da yer verildi.

avropa.info sitesi ise "İstanbul'da milyonların katılımıyla miting" başlıklı haberde, mitingden canlı yayımların linklerini paylaştı.

Azerbaycan basınındaki tüm haberlerde, mitingde Azerbaycan bayraklarının da dalgalandırıldığına dikkat çekildi.

GÜRCİSTAN

Gürcistan Devlet Televizyon kanalı TV1, Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne 5 milyon insanın katıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğanın mitingdeki konuşmasından bölümler yayınlayan televizyon kanalı, Erdoğan'ın "İşte Almanya. Ben video konferansla orada mitinge bağlanacaktım, bağlatmadılar. Olumsuz karar verdiler. Hani demokrasi. Ama PKK'ya video konferansla yayın yaptırdılar. Beslesinler o teröristleri" ifadelerini paylaştı.

İnterpresnews haber ajansı ise Erdoğan'ın idam hükmünün geri getirilmesi yönündeki açıklamalarını kullandı.

Rustavi 2 kanalı da Yenikapıdaki mitinge milyonların katıldığını vurguladığı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kalıntılarından tamamen temizleneceğini duyurduğunu paylaştı.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan’ın en etkili haber ajansı Akipress, "Erdoğan'a destek mitingi" başlığıyla verdiği haberde, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı desteklemeye 5 milyona yakın vatandaşın geldiğini belirtti.
Akipress, AA'ya dayandırdığı haberinde, katılımcı sayısının İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ait helikopterle havadan yapılan denetimde, metrekareye düşen kişi sayısı analizi sonucunda belirlendiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "15 Temmuz, dostlarımıza bu ülkenin sadece siyasi, ekonomik, diplomatik saldırılara değil aynı zamanda askeri sabotajlara karşı da güçlü olduğunu, yıkılmayacağını, rayından çıkmayacağını göstermiştir. Terör örgütü mensuplarının arkasındaki güçleri de çok iyi biliyoruz. Vakti, saati geldiğinde hesaplarını önlerine koyacağız" ifadeleri de haberde aktarıldı.

KAZAKİSTAN

tengrinews.kz sitesinin, "Erdoğan İstanbul'un merkezindeki mitingde 5 milyon kişiyi topladı" başlığını kullandı.

AA'nın kaynak gösterilerek yayımladığı haberde, Erdoğan'ın 15 Temmuz'daki darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin isimlerinin tarihe altın harflerle yazılacağı yönündeki sözlerine yer verildi.
zakon.kz sitesinin haberinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişiminde bulunanlara karşı idam cezasının uygulanması ile ilgili talebi desteklediğini ve bununla ilgili kanunun Meclis'in onayından geçtiği durumunda imzalamaya hazır olduğunu söylediği ifade edildi.

UKRAYNA

Ukrayna basını Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ni ağırlıklı olarak "Erdoğan'a destek" mitingi başlığı altında verdi.

Ukrayna Resmi Haber Ajansı (Ukrinform) mitingin önemli anlarını ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasını ayrı ayrı aktardı. Ajans, Yıldırım'ın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye getirileceğine ilişkin sözlerini başlığa çekti.

Unian Haber Ajansı'nın "İktidar yanlıları İstanbul'da büyük miting yaptı" başlıklı haberinde bir milyondan fazla kişinin mitinge katıldığı belirtildi.

Segodnya gazetesinin internet sitesi, AA'nın Twitter hesabı üzerinden verdiği fotoğrafları yayımladı.

Novoe Vremya ise "Türkiye'de yüzbinlerce kişi miting yaptı" başlığına yer verdi.

Yorumlar