Şinzo Abe, Obama'nın yaptığını yapmayacak

Hiroşima'yı ziyaret eden Obama'nın aksine Şinzo Abe, Pearl Harbor'u ziyaret etmeyecek

Google Haberlere Abone ol
Şinzo Abe, Obama'nın yaptığını yapmayacak
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD Başkanı Barack Obama'nın Hiroşima ziyaretine karşılık olarak Pearl Harbor'ı ziyaret etmeyeceğini açıkladı.

Abe, G7 Zirvesi öncesi yaptığı ortak basın toplantısında, Japonya'nın 7 Aralık 1941'de vurduğu ve 2 bin 400 kişinin hayatını kaybettiği, Hawaii'nin Pearl Harbor bölgesini ziyaret etmeyi planlamadığını söyledi.

Japonya Başbakanı, İkinci Dünya Savaşı'nın bitişinin 70'nci yılında ABD'yi ziyaret ettiğini, Washington'da bulunan İkinci Dünya Savaşı anıtına çelenk bıraktığını hatırlattı.

ABD, Japonya'nın Pearl Harbor saldırısının ardından savaşa girmişti.

Obama, İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin atom bombası attığı Hiroşima kentini cuma günü ziyaret edeceğini açıklamıştı.

Obama, bu ziyaretiyle görevdeyken Hiroşima'ya gidecek ilk ABD Başkanı olacak. ABD, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını bırakmış, kentin yüzde 90'ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kişinin ilk anda öldüğü belirtilmişti. Atom bombasının sonraki etkileriyle büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 200 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Japonya, bombaların atılmasından birkaç gün sonra İkinci Dünya Savaşı'nda yenilgiyi kabul etmişti.

Yorumlar