Rusya: Türkiye ile ilişkiye henüz hazır değiliz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Türkiye ile herhangi bir temasa hazır olmadığını, ilişkilerin normale dönmesi için Türkiye’nin adım atması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Rusya: Türkiye ile ilişkiye henüz hazır değiliz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Türkiye ile herhangi bir temasa hazır olmadığını, ilişkilerin normale dönmesi için Türkiye’nin adım atması gerektiğini söyledi.

Dmitriy Peskov, Rusya’nın bir televizyon kanalında yayınlanan programda yaptığı konuşmada, “Bir facia meydana geldi, maalesef bu facia insanlar tarafından oluşturuldu. Bu facianın kaynağı Ankara ve sonuçlarını sadece Ankara minimize edebilir. Şimdi Rusya Türkiye ile herhangi temasa hazır değil” dedi.

“Ankara, bu durumda yapılması gerekenleri yapmadığı sürece herhangi bir temas söz konusu olamaz” şeklinde konuşan Peskov, “daha yarım yıl önce Rusya ve Türkiye arasında örnek alınabilecek ilişkiler olduğunu” öne sürdü.

24 Kasım’da Rusya'ya ait SU 24 savaş uçağı Hatay, Yayladağı yakınlarında Türk hava sahasını ihlal ettiği için angajman kuralları çerçevesinde beş dakika içinde on kez uyarılmasının ardından Türk jetleri tarafından düşürüldü. Bunun ardından Rusya ve Türkiye ilişkiler soğudu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28 Kasım tarihinde Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararını imzaladı. Söz konusu karara göre, Türk kanunları yetkisinde olan bazı kurum ve kuruluşların Rusya’da faaliyet göstermeleri yasaklanırken, Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlerin alımının da geçici olarak durdurulacağı veya yasaklanacağı kaydedildi.

Karara göre, Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerin, 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarını işe alımına da yasak getirildi. Putin, yaptırım paketi kapsamında, Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren tek taraflı olarak askıya alınması kararı ile Rusya’daki tur operatörlerinin Türkiye’ye tur satışının yasaklanmasını da onayladı.

Kaynak: QHA

Yorumlar