Rusya güvenmediği UCM'yi terk ediyor

Putin, ülkesinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş belgesi olan Roma Statüsü'ne taraf olmayacağına ilişkin kararname imzaladı

Google Haberlere Abone ol
Rusya güvenmediği UCM'yi terk ediyor
Sonhaberler | Haber Merkezi 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) kuruluş belgesi olan Roma Statüsü'ne taraf olmayacağına ilişkin kararname imzaladı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin Rusya'nın UCM'den çekilmesini öngören kararnameyi Adalet Bakanlığının tavsiyesi ve Dışişleri Bakanlığının onayı üzerine imzaladı. Putin, söz konusu kararnameyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne konuyla ilgili bilgi verilmesi talimatı da verdi.
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Roma Statüsü'nden ayrılmanın Rusya'nın ulusal çıkarlarına olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise UCM'nin gerçekten bağımsız ve yetkin bir yargı organı olamadığı savunuldu. Ayrıca UCM'nin 2008 yılında Gürcistan'da yaşanan olaylara bakış açısının da Rusya'yı rahatsız ettiği kaydedildi.

UCM'nin kuruluş belgesi olan Roma Statüsü 1998 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen BM konferansında karara bağlanmıştı. Belge Rusya tarafından 2000 yılında imzalanmış ancak şimdiye kadar parlamentoda onaylanmamıştı.

Yorumlar