Rus işgalindeki Kırım'da seçime katılım düşük oldu

Rusya'nın işgal ettiği Kırım'da da yaptığı meclis seçimlerine Kırımlılar ilgi göstermedi, katılım yüzde 42'de kaldı

Google Haberlere Abone ol
Rus işgalindeki Kırım'da seçime katılım düşük oldu
Rusya’nın 18 Eylül tarihinde, işgal ettiği Kırım’da da düzenlediği yasadışı Rusya Devlet Duması seçimleri saat 20.00’da sona erdi. Sandıkların kapanmasının ardından geçici olarak işgal edilen Kırım'daki katılım oranı ile ilgili açıklamalar yapıldı.
 
Rusya Federasyonu Merkez Seçim Komisyonu’nun resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 18.00 itibarıyla Kırım’da katılım oranı yüzde 42,37’de kaldı. Sivastopol’de katılım oranının yüzde 42,47 düzeyinde olduğu ileri sürüldü.
 
Daha önce Rusya’da gerçekleştirilen parlamento seçimleri sırasında hile yapıldığı bildirilmişti.
 
Bugün, 18 Eylül tarihinde Rusya’da Devlet Duma seçimleri yapıldı. Rusya, işgal ettiği Kırım’da da yasadışı olarak Rus parlamentosu seçimlerini düzenledi Gerçekleştirilecek seçimlerde 255’i parti listeleri, 255’i şahsi (bağımsız) adaylıkla 450 milletvekili seçilecek. Söz konusu milletvekilli arasında, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasadışı olarak seçilecek milletvekilleri de yer alacak. İşgalci yönetim, yarımadada 1207 seçim bölgesinin var olduğunu iddia ediyor. 
 
Dünyanın çoğu ülkesi Rusya’nın Kırım’da düzenlediği seçimlere gözlemci göndermeyi reddetti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu ya da daha çok bilinen adıyla Venedik Komisyonu da işgal edilen yarımadada seçimleri gözlemlemeyecek.
 
Ukrayna, Rusya’nın Ukrayna toprağında düzenlediği seçimleri kınayarak dünyadaki ülkelere, Kırım’ın işgalini tanımama politikasını sürdürerek seçimlerin sonuçlarını tanımama çağrısı yaptı. 

ABD: KIRIM'DAKİ SEÇİMLER YASADIŞI

Öte yandan ABD, 18 Eylül tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da düzenlenecek olan Rus Devlet Duması seçimleri ve seçim sonuçlarını tanımayacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 16 Eylül’de yaptığı açıklamada ABD’nin hiçbir zaman Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 18 Eylül tarihinde düzenlenecek olan Rusya Devlet Duması seçimleri ve seçim sonuçlarını yasal olarak tanımayacağını belirterek, “Kırım ile ilgili tutumumuz kesin; yarımada Ukrayna’nın ayrılmaz parçasıdır. Kırım nedeniyle Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar, Rusya Kırım üzerindeki kontrolü Ukrayna’ya geri verene kadar devam edecek. Kırım Tatarlarının durumu, insanların kaybolması ve insan hakları ihlalleri başta olmak üzere Kırım’daki insani durumdan dolayı eskisi gibi endişe duymaya devam ediyoruz" diye kaydetti.

Kaynak: QHA 

 

Yorumlar