Putin'den yeni bir işgal kararı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesiyle ilgili yayınladığı kararnamede, bölge halkına Rus vatandaşı muamelesi yapılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Putin'den yeni bir işgal kararı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Kırım'ı işgal ederek dünyanın tepkisini üzerine çeken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yeni bir işgal kararına daha imza attı. Putin, Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolü altındaki Donbas bölgesinde yaşayanların pasaport, doğum-ölüm gibi çeşitli belgelerinin Rusya’da kabul edilmesini öngören bir kararnameye imza attı. Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, kararname gereği, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde sürekli yaşayanlara verilen araba plakası, pasaport, doğum-ölüm ve benzeri belgelerin Rusya’da geçerli sayılacağı belirtildi. Açıklamada kararın geçici olduğu, Minsk Anlaşması çerçevesinde siyasi çözüm sağlanıncaya kadar uygulanacağı ifade edildi.

UKRAYNA'DAN İLK TEPKİ: İŞGALİN KANITI

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nda Putin’in kararına tepki gösterdi. Devlet Başkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Poroşenko, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesi sırasında, "Bu, benim için Rusya’nın uluslararası hukuk kurallarını çiğnemesinin ve Rus işgalinin başka bir kanıtıdır." ifadesini kullandı. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Genel Sekreteri Aleksandr Turçinov da sözde Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetlerinin belgelerinin ve pasaportlarının Rusya’da kabul edilmesiyle ilgili kararın Putin’in Minsk sürecinden çıktığını gösterdiğini belirtti.

BÖLGEDEKİ SON DURUM

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Şef Yardımcısı Aleksandr Hug, Donbas’ta ateşkes ihlalinin önceki haftaya göre azaldığını söyledi. Hug, düzenlediği basın toplantısında misyonun Ukrayna’nın doğusundaki gözlem çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Geçen haftalarda çatışmalarda yaşanan keskin artışın azaldığına dikkat çeken Hug, “Avdeyevka ve Yasinovata’da gerilimin aniden tırmanmasından sonra, ilk bakışta Donetsk ve Lugansk bölgelerinde durum daha iyi hale geldi. Geçen hafta ateşkesin daha az ihlal edildiğini gözlemledik. Önceki haftaya göre ateşkesin ihlali yüzde 75 azaldı.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Hug, Ukrayna Gözlem Misyonunda 721 kişinin çalıştığını ve bunlardan sadece 603'ünün ülkenin doğusunda görev yaptığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar