Putin, Çin'de 30 anlaşmaya imza attı

- Putin, başkent Pekin'de resmi törenle karşılandı. Taraflar arasında 30'a yakın anlaşma imzalandı

Google Haberlere Abone ol
Putin, Çin'de 30 anlaşmaya imza attı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret kapsamında geldiği Çin’de resmi törenle karşılandı, taraflar arasında 30'a yakın anlaşma imzalandı.

Başkent Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda yapılan resmi karşılama töreninin ardından taraflar, ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulunarak ikili ilişkiler ile bölgesel ve küresel meselelere ilişkin fikir alışverişinde bulundu.

Çin ve Rusya arasında ekonomi, kültür, eğitim, enerji, medya, teknoloji gibi alanlarda 30’a yakın anlaşma imzalanırken, özellikle yolcu uçağı ve helikopter üretimi konusunda Ar-Ge işbirliğini kapsayan anlaşma dikkati çekti. Programın sonunda iki ülke liderleri gazetecilerin karşısına geçerek, ziyaret ve görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya ile Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) istikrarlı ve sağlıklı bir yolda ilerlemesi için ortak çaba sarf etmeye hazır olduklarını vurguladı.

ŞİÖ üyeleri arasında diyalog ve işbirliğinin artırılmasının müzakere yoluyla fikir ayrılıkların giderilmesinde olumlu katkıları olduğunu vurgulayan Şi, Çin ve Rusya arasında stratejik işbirliği ortaklığı tesis edilmesinin yirminci yılında Putin’in Pekin’e yaptığı resmi ziyaretin özel anlamı olduğuna işaret etti.

Şi, Rusya ile siyasi ve stratejik konularda işbirliği ilişkisinin güçlendirilmesi ve önemli küresel ve bölgesel konularda sürekli diyalog halinde ortak hareket edilmesinin önemine işaret etti.
Bölgelerinde karşılıklı ticaret ve yatırımların teşvik edilmesi ve ŞİÖ kapsamında somut işbirliğinin artırılmasından yana olduklarının altını çizen Şi, Kore yarımadasının nükleerden arındırılması ve terörle mücadelede işbirliği çağrısı yaptı.

Uzay araştırmaları, roket teknolojileri, demiryolları ve sivil havacılık alanlarında Çin ile işbirliğini genişletmek hedefinde olduklarını söyleyen Putin, Çin ile önemli uluslararası konuların neredeyse tamamında fikir birliği içerisinde oldukları” ifadesini kullandı.

Putin, terörle mücadelede işbirliği, Kore yarımadasının nükleerden arındırılması ve Güney Çin Denizi sorunun çözümünde ilgili ülkelerin diyalog ve siyasi müzakere yoluna başvurmasından yana olduklarını sözlerine ekledi.
 

Yorumlar