Poroşenko, Rusya'yı hırsızlıkla suçladı

Rusya'nın Kırım'ı kendilerinden çaldığını belirten Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, 'Rusya er ya da geç o toprakları geri verecek' dedi

Google Haberlere Abone ol
Poroşenko, Rusya'yı hırsızlıkla suçladı

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın işgal ettiği Kırım’ı er ya da geç geri vermek zorunda kalacağını ifade etti.

Poroşenko, Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Kırım’ın Ukrayna’nın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve öyle kalmaya devam edeceğini bildiren Poroşenko, “Yarımadanın işgalden kurtulma süreci ne olursa olsun hırsız ülke (Rusya) çaldığını er ya da geç geri vermek zorunda kalacak” ifadesini kullandı.

Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyinin, Kırım’ın Ukrayna’ya yeniden entegrasyonunu sağlanması ile ilgili stratejilerini ele almak üzere toplantı yapılması talimatı verdiğini bildiren Poroşenko, hükümetten de işgal altındaki Kırım’a ve Ukrayna’nın çıkarlarını korumaya yönelik ayrıntılı bir çalışma planı istediğini vurguladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığına Herson bölgesinde ve Karadeniz kıyılarında askeri yeteneklerin güçlendirilmesine yönelik talimat verdiğini kaydeden Poroşenko, Rusya’nın büyük ölçüde bölgedeki askeri varlığını arttırdığını vurguladı. Poroşenko, yarımadanın askeri üsse dönüşümü tamamlandığında, sadece Ukrayna için değil tüm Karadeniz ülkeleri için tehdit oluşturacağına dikkat çekti.

Kırım’da Ukraynalılara Rus pasaportu verilmesinin kabul edilebilir bir uygulama olmadığını ifade eden Poroşenko, “Kırım’da yaşayanlar Rus vatandaşı değildir, tamamıyla Ukrayna vatandaşıdır. Oradaki vatandaşlar geçici olarak işgal edilmiş Ukrayna topraklarında yaşamaktadır” ifadesini kullandı.

Poroşenko, Kırım’ın Ukrayna’ya geri dönüşüne kadar esas görevini, orada bulunan Ukrayna halkının haklarını, özgürlüklerini korumak, Rusya ve onun kukla yönetimine karşı her türlü meşru müdafaayı desteklemek olarak açıkladı.

Kırım halkına, otoriter rejimin zulmü altında bile anavatanlarından maddi ve manevi bağlarını kesmemesinden dolayı teşekkür eden Poroşenko, 26 Şubat 2014’te başlayan direnişin yıllarca acı çeken Kırım Tatar halkının, Kırım Tatar Meclisinin ve Kırım liderlerinin cesaretinin bir örneği olduğunu dile getirdi.

Poroşenko mesajının sonunda, Moskova’nın Kırım’ı 1944 yılına geri götürmeye çalıştığını, ancak Kiev’in buna izin vermeyeceğini dile getirerek, “Bu savaş, Ukrayna için işgalcilerin tamamıyla Ukrayna toprakları Donbas ve Kırım’dan ayaklarını çekmesine kadar sürecek. Bu inancımız için güçlü ve kararlı olmak zorundayız. Kırım, Rusya değildir. Ukrayna, Rusya değil. Kırım, Ukrayna’dır. Ukrayna ise Avrupa’dır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar