Panama belgeleri Pakistan'da hükümet devirdi

Pakistan Anayasa Mahkemesi, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Başbakan Navaz Şerif'in görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Şerif, ömür boyu siyasetten men edildi.

Google Haberlere Abone ol
Panama belgeleri Pakistan'da hükümet devirdi

Pakistan Anayasa Mahkemesi Hakimi Ejaz Afzal Han, düzenlediği basın toplantısında, 5 kişilik hakim heyetinin oy birliğiyle Başbakan Navaz Şerif'in görevden uzaklaştırılmasına karar verdiğini duyurdu. Han, Maliye Bakanı Muhammed İshak Dar'ın da görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Han, "Pakistan Başbakanının parlamento ve mahkemeye karşı dürüst davranmadığını" belirterek, Şerif'in artık başbakanlık koltuğuna "layık olmadığını" bildirdi. Mahkeme kararına göre, Şerif ömür boyu siyasetten men edildi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca Şerif'in bazı aile üyeleri hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere kurulan Ortak Soruşturma Komisyonu (JIT) tarafından toplanan tüm materyallerin, 6 hafta içerisinde "yolsuzluk mahkemesine" gönderilmesine karar verdi. 

Bunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi, Başbakan Şerif, Şerif'in çocukları Meryem, Hasan, Hüseyin Şerif ve milletvekili Muhammed Safdar aleyhinde söz konusu mahkemede yolsuzluk davası açılacağını bildirdi.

Yüksek Mahkeme, yolsuzluk mahkemesinin kararının 30 gün içinde açıklanması gerektiğini kaydetti.

Pakistan yasalarında off-shore şirketine sahip olmak yasaklanmasa da muhalefet, bu paranın "rüşvet ve yolsuzluk" ile elde edildiğini öne sürüyor.

Şerif görevi bıraktı

Anayasa Mahkemesinin kararının ardından Başbakan Şerif'in görevi bıraktığı belirtildi.

Şerif'in görevden azledilmesinin ardından, partisi PML-N'nin (Pakistan Müslüman Birliği-Navaz) yakında yeni Başbakanı belirlemesi bekleniyor. Ülkedeki genel seçimlerin 2018'de yapılması planlanıyor.

Pakistan Anayasa Mahkemesi, Panama belgeleri ve Şerif ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere 6 kişiden oluşan bir komisyon kurulması kararı almıştı.

Ülkenin 2 istihbarat kuruluşunun temsilcilerinin de bulunduğu JIT, daha önce Şerif'in iki oğlu, kardeşi ve iki yakın çalışma arkadaşını sorgulamıştı. JIT raporunda, "Davalıların deklare ettiği mal varlığı ile bilinen gelir kaynaklarından elde edilen arasında kayda değer fark bulunmaktadır." ifadesine yer verilmişti.

Pakistan yasalarında off-shore şirketine sahip olmak yasaklanmasa da muhalefet bu paranın "rüşvet ve yolsuzluk" ile elde edildiğini öne sürüyor.

Şerif önceki iki Başbakanlık deneyiminde de görev süresini tamamlayamamıştı.

Ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarını reddeden Şerif, açılan yolsuzluk soruşturmasını ise "haksız" olarak nitelendirmişti. Şerif yanlıları, Başbakan'ın koltuğundan edilmesi için kendisine komplo kurulduğunu iddia etmişti.

2016 yılının nisan ayında Şerif’in en büyük oğlu Hüseyin Navaz, ailesinin off-shore şirketleri ve ülke dışında gayrimenkulleri olduğunu itiraf etmişti. Hüseyin Navaz, yurtdışına tüm para aktarımın yasal olduğunu savunmuş, mal varlığını açıklamayı ise reddetmişti.

Navaz Şerif kimdir

Şerif, ülkenin en önde gelen sanayici ailelerinden birinin oğlu olarak 1949 yılında Lahor’da dünyaya geldi. Bugün Pakistan’ın en büyük ikinci holdingi olarak kabul edilen İttifak Holdingin Şerif ailesine aittir. Şerif, Government College of Lahore’dan lisans eğitimini almış ve yine Lahor’da bulunan Pencap Üniversitesi’nde hukuk alanında yüksek lisans yapmıştır.

Pakistanlı siyasetçi, daha önce iki kez Pakistan başbakanı seçilmiş, başbakanlığının ilk dönemini 1 Kasım 1990 -18 Temmuz 1993 arasında, ikinci dönemini 17 Şubat 1997 ile 12 Ekim 1999 arasında yapmıştı. Navaz Şerif 5 Haziran 2013 tarihinde üçüncü kez Pakistan'ın başbakanı olmuştu.

PML-N lideri Şerif, siyasi kariyerindeki önemli olaylardan bazıları, 1998'de Hindistan'ın nükleer testlerine tepki olarak gerçekleştirdiği nükleer denemeler, Kargil Savaşı sırasında Hindistan'a karşı tutumu ve General Pervez Müşerref tarafından yapılan darbeyle görev süresi bitmeden önce başbakanlıktan düşürülüşüdür.

Yorumlar

ihsan işi yapan Pakistan fetö sü tahir tarikatı abd ve cia güdümünde abd türkiyeyi ele geçiremedi pakistanı şimdi geçirdi yazık