Nazarbayev'den G20'de temaslar

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ve diğer bazı liderlerle ikili temaslarda bulundu

Google Haberlere Abone ol
Nazarbayev'den G20'de temaslar
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Çin’in Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde yabancı ülke liderleriyle görüştü.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamalara göre, Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

İkili işbirliği konularının ele alındığı görüşmede Ortadoğu ve Orta Asya bölgesindeki durumun yanı sıra uluslararası gündemle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, terör ve radikalizmle mücadelede uluslararası toplumun çaba ve koordinasyonunun birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

OBAMA İLE GÖRÜŞMELER

Açıklamaya göre Nazarbayev, zirve kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile de görüştü.
Görüşmede, ikili işbirliğinin mevcut durumu ve geleceği konuları ele alındı.
Nazarbayev, Obama’nın başkanlık döneminde nükleer silahsızlanma dahil olmak üzere iki ülkenin birçok alandaki ilişkilerinin yeni seviyeye çıktığını belirtti.

BAN İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmede, Kazakistan ile BM arasındaki işbirliğinin geleceği ve uluslararası gündemin etkin konuları masaya yatırıldı.

Nazarbayev, ülkesinin BM ile elverişli ilişkilerini vurgulayarak, BM’nin tüm küresel düşünce ve projelerini desteklediğini aktardı.
Ban de BM ile Kazakistan arasınd
aki ilişkilerin gelişmesinden emin olduğunu söyledi.

JUNKER VE MAY İLE GÖRÜŞME

Nazarbayev’in, zirve kapsamında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile gerçekleştirdiği görüşmede, Avrupa Birliği (AB) ile Kazakistan arasındaki siyasi, ticari ekonomik ilişkiler ele alındı.

Taraflar, AB ile Kazakistan arasında imzalanan ortaklığı genişletmenin ve işbirliği anlaşmasının önemini vurgulayarak, ilişkilerin daha da gelişeceğinden emin olduklarını kaydetti.
Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in, İngiltere Başbakanı Theresa May ile yaptığı görüşmede, ülkeler arasındaki ikili işbirliği konuları ele alınarak, uluslararası gündem hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Nazarbayev, İngiltere'nin eski Başbakanı David Cameron’un döneminde ikili ilişkilerin üst seviyeye çıktığını belirterek, Başbakan May’i Kazakistan’a resmi ziyaret için davet etti.

ABE İLE GÖRÜŞME 

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in, zirvede kapsamında Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüşmesinde, iki ülke arasındaki ticaret, ekonomik, yatırım, kültür ve insani konular konuşuldu. Görüşmede, tarımın yanı sıra birçok alanda işbirliği potansiyelinin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Nazarbayev’in, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı görüşmede Japonya ile Kazakistan arasındaki ticari, ekonomik, siyasi, kültür ve insani ilişkilerin derinleştirilmesinin yanı sıra etkileşim ve işbirliğinin temel boyutları tartışıldı. Taraflar, uluslararası gündemi oluşturan konularda da fikir alışverişinde bulundu.

Abe, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in nükleer silahsızlanmada önemli katkı sağladığına işaret ederek, Nazarbayev'i resmi ziyaret için Japonya’ya davet etti.

Kazakistan G20'ye üye olmamasına rağmen Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Çin hükümetinin özel davetiyesi üzerine G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı.

Yorumlar