Myanmar'da kazanan lider başkan olamıyor

Myanmar'da seçimleri büyük bir farkla kazanan muhalefet partisinin lideri Suu Çii, devlet başkanı adayı olamıyor

Google Haberlere Abone ol
Myanmar'da kazanan lider başkan olamıyor

Myanmar'da 8 Kasım'da düzenlenen seçimleri büyük farkla kazanan Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) devlet başkanı adaylarını açıklamasıyla parti lideri Aung San Suu Çii'nin ülkenin bir sonraki lideri olmayacağı kesinleşti.

Seçimde oyların yüzde 70'inden fazlasını alan NLD, parlamentonun alt kanadından Htin Kyaw ve üst kanadından Henry Van Thio'yu devlet başkanı adayları olarak açıkladı.

Ordu destekli Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) ise parlamentonun alt kanadındaki adayını Devlet Başkanı Yardımcısı Sai Mauk Khan, üst kanadındaki adayını ise parlamento sözcüsü Khing Aung Myint olarak duyurdu.

Myanmar parlamentosunun yüzde 25'ini oluşturan ordu mensupları başkan adaylarını cuma günü açıklayacak. Parlamentonun yeni devlet başkanını oylama süreci ise 17 Mart'ta başlayacak.

Suu Çii, seçimi kazanmasına karşın, anayasanın meşru çocuklarından biri yabancı ülke vatandaşı olanların, devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü nedeniyle devlet başkanlığına aday olamıyor. Söz konusu hükmün, oğulları İngiltere vatandaşı olan Suu Çii'nin başkan olmasını engellemek üzere kabul edildiğine inanılıyor.

Yorumlar