'Myanmar, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetin suç ortağı'

Rohingya Danışma Kurulu, Myanmar hükümetini Rohingya halkına yönelik şiddete suç ortaklığı yapmakla suçladı.

Google Haberlere Abone ol
'Myanmar, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetin suç ortağı'

Rohingya Danışma Kurulu, Rohingyalara (Arakanlı Müslümanlar) yönelik etnik temizlik ve insanlığa karşı suç iddialarını reddeden Myanmar hükümetini bu suça ortak olmakla itham etti.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, Myanmar hükümetinin, güvenlik güçlerinin geçen yıl kasım ayında Arakan eyaletine düzenlediği operasyonlarda "sivil halka yönelik katliam" ve "insanlığa karşı suç" işlendiğini reddetmesinin endişe verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu iddiaları araştıran ve hükümet tarafından atanan komisyonun geçen hafta, açıkça belgelenen bu insan hakları ihlallerini reddetmesinin hayal kırıcı olsa da şaşırtıcı olmadığı ifade edildi.

"Bu aklama açıklamasının hiçbir güvenilirliği bulunmamaktadır ve sadece Myanmar hükümetinin uluslararası itibarına zarar vermektedir." ifadesine yer verilen açıklamada, bu inkarın güvenlik güçlerinin Arakan eyaletinde daha fazla Rohingyalıya zulmetmesini körükleyeceği endişesi aktarıldı.

Açıklamada, "Gerçeklerin hükümet tarafından sürekli inkarının daha ciddi sonuçları bulunmaktadır. Bu orduda ve güvenlik güçlerinde işledikleri suçların cezasız kalacağı hissi uyandıracaktır." ifadesi kullanıldı.

Rohingya Danışma Kurulu, Myanmar hükümetinin ülkedeki hak ihlallerini, özellikle de Arakan eyaletindeki askeri operasyonlar sırasında sivil Rohingyalara yönelik ihlallerin araştırılması için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan uluslararası bir heyete izin vermesini talep etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Asya Direktörü Phil Robertson da yaptığı açıklamada, eski cunta liderlerinden, Devlet Başkanı Yardımcısı Myint Swe tarafından kamuoyuna duyurulan soruşturma raporunun uluslararası kamuoyunu etkileyemediğini söyledi.

"Kesinlikle adil bir rapor değildi." diyen Robertson, soruşturma komisyonunun operasyonda suç işleyen güvenlik güçlerini temize çıkardığını belirtti.

Arakan eyaletinde geçen yıl ekim ayında polis kontrol noktalarına düzenlenen ve 9 polisin hayatını kaybettiği saldırıların ardından Myanmar ordusunun başlattığı operasyonlar, Müslüman azınlığı büyük bir şiddet dalgasına maruz bırakmıştı. Operasyonlar nedeniyle 90 binden fazla Arakanlı Müslüman yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı.

BM, bölgede yaşananları aydınlığa kavuşturmak üzere kendi araştırma komisyonunu görevlendirmiş ancak Myanmar hükümeti komisyon üyelerinin bölgeye erişimini engellemişti.

Komisyon, operasyonlardan kaçarak Tayland'a sığınan sığınmacıların tanıklıklarına dayanarak bir rapor hazırlamış, raporda Myanmar güvenlik güçlerinin bölgede etnik temizliğe teşebbüs ettiği ve insanlığa karşı suç işlediği belirtilmişti.

Myanmar Devlet Başkanı Htin Kyaw tarafından geçen yıl aralık ayında kurulan 13 üyeli komisyonunun 8 aylık soruşturmasının sonuçları da 7 Ağustos'ta açıklanmıştı. Hükümetin atadığı üyelerden oluşan, yabancı hiçbir gözlemci ve uzmanın yer almadığı komisyonun raporunda, Arakan'da etnik temizlik, soykırım ve insanlığa karşı suçların işlenmediği sonucuna varıldığı belirtilmişti.

Yorumlar