Moro barış sürecinde hayal kırıklığı

- Moro İslami Kurtuluş Cephesi, Bangsamoro Temel Yasasının Senato'dan geçememesinden "derin hayal kırıldığı" duyduklarını bildirdi

Google Haberlere Abone ol
Moro barış sürecinde hayal kırıklığı

Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), Bangsamoro Temel Yasasının (BTY) Filipinler Senatosu'ndan geçememesinin derin hayal kırıklığına ve üzüntüye neden olduğunu kaydetti.

MİCK'den yapılan yazılı açıklamada, BTY'nin, Filipinler hükümeti ve MİCK arasında imzalanan Bangsamoro Çerçeve ve Bangsamoro Kapsamlı anlaşmalarının uygulanmasında kilit rol üstleneceği hatırlatılarak, MİCK'in, imzalanan anlaşmalar çerçevesinde sorumlulukları ve yükümlülüklerini içtenlikle yerine getirdiğine işaret edildi.

BTY'nin Filipinler Senatosu'ndan geçememesinin, Bangsamoro halkının büyük bölümünde, tüm ülkede barış isteyen vatandaşlarda ve 17 yıllık barış sürecini takip eden diğer ülkelerde hüsrana yol açtığı belirtilen açıklamada, "yasanın geçememesinin derin hayal kırıklığına ve üzüntüye neden olduğu" vurgulandı.

Açıklamada, MİCK'in, BTY'nin Senato'dan geçememesine rağmen barış sürecini desteklemeyi ve kazanımların muhafazasını temin etmeyi sürdüreceği ifade edilerek, Malezya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler (BM) kurumları ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına, Filipinler'deki barış sürecinin resmi yapılarının parçası olmaları, sürecin destekçilerine çabalarını artırmaları çağrısında bulunuldu.

BTY, Filipinler Senatosu'nun tatile girmesi nedeniyle onaylanamamıştı. Bunun üzerine hükümet yetkilileri ve MİKC arasında Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine dair görüşme yapılmış, yeni bir komisyonun kurulduğu duyurulmuştu. Başmüzakereciler, görüşmelerin, bundan böyle Bangsamoro Geçiş Komisyonu tarafından yürütüleceğini bildirmişti.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasasının nihai taslağı geçen yıl eylül ayında Filipinler Kongresi'ne sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle şubat başında yeniden tatile girdi. Yasanın Senato'da kabulü de seçim sonrasına kalmış oldu. Seçimler sonrası oluşacak siyasi tabloda yasanın geleceğinin ne olacağı şimdilik belirsiz. Bangsamoro Temel Yasası onaylansaydı, Mindanao ve çevresinin seçim sonrası Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyordu.

 

Yorumlar