Mistura Suriye seçimleri için tarih verdi

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Suriye'deki devlet başkanlığı seçimlerinin Cenevre görüşmelerinin ikinci turunun başlayacağı 14 Mart'ı izleyen 18 ay içinde yapılacağını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Mistura Suriye seçimleri için tarih verdi

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Sputnik'e verdiği röportajda, 14 Mart'ta Cenevre'de başlaması planlanan Suriye görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cenevre görüşmelerinin ikinci turunda ilk olarak Suriye hükümeti heyetiyle bir araya geleceğini belirten de Mistura, "İlk görüşme geleneksel olarak hükümet heyetiyle yapılıyor. Mantıklı olan da bu. Zira BM uluslararası bir kurum, Suriye hükümeti de bu kurumun üyesi" ifadelerini kullandı.
De Mistura'nın verdiği bilgiye göre, heyetler görüşmeler için bugünden itibaren Cenevre'ye gitmeye başlayacak.

Öte yandan de Mistura, Suriyeli Kürtlerin Cenevre görüşmelerinin sonraki turlarına davet edilebileceğini ancak 14 Mart'ta başlayacak görüşmeler için Kürtlere davetiye gönderilmediğini anlattı: "Son görüşme yarıda kalıp ertelenmişti ancak iptal edilmemişti. Sanki katılımcılar yemeğe gitmiş ya da tatile çıkmış gibi ertelenmişti. O zamandan beri de hiçbir şey değişmedi. Bu nedenle yeni davetiyeler göndermiyoruz."

Suriye'de yapılması planlanan seçimlere de değinen De Mistura, "Gündemimizde üç mesela var. Bunlardan birincisi (Suriye'de) tamamen yeni bir hükümet oluşturulması. İkincisi yeni anayasa, üçüncüsü ise yeni seçimler. Bu seçimlerin (Cenevre) görüşmelerinin başlayacağı tarih olan 14 Mart'ı izleyen 18 ay içinde yapılması gerekiyor" dedi ve ekledi: "Hem devlet başkanlığı hem de parlamento seçimleri BM'nin gözetiminde yapılacak."

Yorumlar