Kuzey Kore'den yeni bir nükleer denemesi

Güney Kore, Kuzey'in yeni bir nükleer deneme yapabileceği uyarısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore'den yeni bir nükleer denemesi
Güney Kore, Kuzey Kore'nin altıncı nükleer deneme yapabileceği uyarısı yaptı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Moon Sang Gyun, Güney Kore ve ABD istihbarat yetkililerinin Pyongyang'ın istediği zaman Punggye-ri tesisinde yeni bir nükleer deneme yapma kapasitesine sahip olduğunu düşündüklerini söyledi.

Diğer yandan, Kuzey'in 9 Eylül'deki nükleer denemesinden sonra Güney Kore'ye 24 atom silahı taşıma kapasiteli 2 bombardıman uçağını gönderme planı kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi.
Yonhap haber ajansı, ABD ordusunun 2 B-1 tipi bombardıman uçağını, Guam'dan Seul'deki ana hava üssüne yarın uçuracağını bildirdi.

Kuzey Kore, 9 Eylül'de nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer patlama denemesinin başarılı olduğunu açıklamıştı. Güney Kore ordusu da eylemin Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini duyurmuştu.

İlk yer altı nükleer denemesini 2006'nın ekim ayında Punggye-ri tesisinde zenginleştirilmiş uranyum yerine plütonyum kullanarak yapan Kuzey Kore, 6 Ocak'ta yaptığı dördüncü nükleer denemesinde minyatür bir hidrojen bombasının başarıyla denendiğini ilan etmişti.

Ekim 2006'da yapılan nükleer denemenin ardından 4,3, Mayıs 2009'daki nükleer denemeden sonra 4,7, Şubat 2013 ve Ocak 2016'dakinin peşinden 5,1 şiddetinde sarsıntılar kaydedilmişti. Sarsıntıların sismik olmayan bir gelişmeden kaynaklandığı belirlenmişti.

Yorumlar