Kürt Bölgesi'nde seçim maratonu başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde merkezi yönetime seçilecek milletvekilleri için seçim maratonu başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kürt Bölgesi'nde seçim maratonu başladı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde siyasi partiler için yaklaşık bir ay sürecek seçim maratonu başladı. 12 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Irak genel seçimlerine 25 parti ve 63 koalisyon ile toplam 329 sandalye için 6 Bin 904 aday yarışıyor.

Irak Parlamento Seçimlerinin propaganda süreci dün gece saat 00.00 itibariyle başladı.

Saddam Hüseyin’in Baas rejiminin Kürtlere karşı yaptığı Enfal katliamının yıldönümü dolaysıyla Irak’ın diğer şehirlerinden 24 saat sonra Kürdistan Bölgesi’nde başladı.

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) partisi Genel Sekreteri Selahaddin Bahaddin ile Kürdistan İslami Hareketi Genel Sekreteri İrfan Abdulaziz’in hazır bulunduğu bir törende söz konusu partiler seçim kampanyasını başlattı.

Selahaddin Bahaddin, buradan yaptığı konuşmada, “Umarım güzel ve coşkulu bir seçim kampanyası geçiririz. Bu kampanyanın amacı Kürdistan halkının meşru ve anayasal haklarını elde etmek amacıyla bir grup cesur ve yetenekli adayı Bağat’a göndermiktir” dedi.

Yekgırtu Kerkük’te ise, Kürt Bölgesi Bayrakları eşliğinde seçim propagandasına başlatı.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Seçim Ofisi Sorumlusu Hasro Goran, Irak Parlamento seçimleri kampanyasına özel bir program hazırladıklarını söyledi.

Hasro Goran, bugün gerçekleştirdiklerin seçim hazırlıkları toplantısından sonra parti olarak kampanyaya başlaycaklarını dile getirdi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise Süleymaniye ve Çemçemal teşikalatları tarafından yayımlanan mesajlar seçim kampanyasını başlattı. KYB Erbil’de de afiş ve parti flamalarını cadde ve sokaklara asara kampanyayı duyurdu.

KYB Sözcüsü Sadi Ahmed Pire, Erbil, Süleymaniye, Germiyan ve Badinan bölgelerinde ayrı tarihlerde seçim kampanyasına başlayacaklarını belirtti.

Bugün Erbil’de gerçekleştirilen KYB Başkanlık Konseyi toplantısında seçim kampanyasının son hazırlıkları ele alınacağı öğrenildi.

Değişim Hareketi (Goran) seçim propagandasının başladığı ilk anlardan itibaren caddelerde adaylarının afişlerini asara kampanyayı duyurdu.

Goran’ın bazı üst düzey yetkilileri seçim hazırlarını görüşmek üzere düm akşam Erbil’de bir araya gelmişti.

Kerkük’te Goran, Kürdistan İslami Topluluk (Komel) ve Demokrasi ve Adalet için koalisyon ile (vatan) adlı ortak listeyle seçimlere katılacak.

Kerkük’te seçim kampanyasını başlatan Komel Genel Sekreteri Ali Bapir, “Komal, tevhid, bayrağı altında vadandaşları için adalet ve refah için çalışacak. Genel olarak umutla seçim sonuçlarına bakıyoruz” diye konuştu.

Adalet ve Demokrasi için Koalisyonu Başkanı Berhem Salih bugün Erbil’de düzenlenmesi planlanan bir törenle seçim kampanyasını başlatması bekleniyor. Berhem Salih’in, Süleymaniye ise Çarşamba günü bir tören düzenleyerek adaylarını tanıtması planlanıyor.

İlk defa seçimlere katılacak olan Yeni Nesil listesi de, bölgenin bütün kentlerinde flamalar ve afişler asarak adaylarını tanıttı.

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) bağımsız bir liste halinde seçimlere katılıyor.

KSDP Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, yaptığı konuşmasında “Umarım vatandaşlar insaflı bir şekilde sandıklara giderek özelikle Kerkük ve tartışmalı bölgelerde gerçekten milletimize hizmet edenleri seçecekler” dedi.

ABADİ: YÜKSEK SEÇİM KURULU TAM BAĞIMSIZ DEĞİL

Öte yandan, Irak Başbakanı Haydar Abadi, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun yüzde 100 bağımsız olmadığını söyledi.

Basın mensuplarına açıklama yapan Abadi, “Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu yüzde 100 bağımısz değil. Komisyonun işleyiş mekanizmasıyla ilgili bazı görüşlerim var” dedi.

Parlamento’nun komisyon seçiminde bazı hatalar yaptığını belirten Abadi, şöyle konuştu:

“Yüksek Seçim Komisyonu’nu desteklemek ve seçimlerin şeffalığını garanti altına almak bizim sorumluluğumuzda. Dolayısıyla komisyonun çalışmalarını takip edeceğiz.”

Başbakan olarak tek başına seçim komisyonu ile toplantı gerçekleştirmediğini dile getiren Abadi, “Bakanlar Kurulu komisyon ile iki defa toplantı yaptı. Seçim sürecinin güvenirliliği, güvenlik önlemleri ve lojistik desteğin sağlanması gibi konular Bakanlar Kurulu’nun sorumluluğu altındadır. Bu yüzden % 100 bağımsızlık diye bir durum söz konusu değildir.”

Yorumlar