Küresel piyasalar petrole odaklandı

Çin piyasalarındaki sert düşüş ve ABD'de açıklanacak verilerin piyasaların odak noktasında olması bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar petrole odaklandı

Küresel piyasalar, petrol fiyatlarına paralel dalgalı hareketini sürdürürken, bugün Çin piyasalarındaki sert düşüş ve ABD'de açıklanacak verilerin piyasaların odak noktasında olması bekleniyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün önce 32,30 seviyelerine kadar gerileyerek piyasaları negatif etkilemesinin ardından yükselişe geçti ve 34,60 dolara çıktı. Avrupa borsalarının kapanışına yakın yükselişe geçen petrol fiyatlarının etkisi ABD borsalarında görülürken, Avrupa borsaları "Brexit" endişeleri ve son dönemde açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasının etkisiyle sert düştü. Brent petrolün varil fiyatı bugün Asya piyasalarında 34 dolar seviyelerinde dengelendi.

ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) ve yeni konut satışları verisinin beklentilerin altında kalmasıyla güne düşüşle başlayan borsalar, petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle toparladı ve artıya geçti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,32, S&P 500 endeksi yüzde 0,44 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,87 değer kazandı.

Avrupa tarafında "Brexit" endişeleri ve tartışmalarının piyasalar üzerindeki baskısı sürüyor. "Brexit" konusunda yayımlanan raporlar ve açıklamalarla sterlin/dolar paritesi 2009 yılından bu yana ilk kez 1,40 seviyesinin altını gördü ve şu dakikalarda 1,3935 seviyelerinde dengelendi. Dün ayrıca Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) para politikasını daha da gevşetmesinin, uzun vadeli riskleri ve yan etkileri beraberinde getireceğini ve bu durumu göz ardı etmenin tehlikeli olacağını belirtti. Bu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,64, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,60 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,96 değer kaybetti. Analistler, bugün İngiltere'de 4'üncü çeyrek GSYH ve Avro Bölgesi enflasyon verilerinin izleneceğini dile getiriyor.

Asya tarafında, bugün Çin piyasalarındaki sert düşüşler gündemin en üst sırasına yerleşti. Likidite endişeleri ile Çin'de Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 6'nın üzerinde gerilerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,41 artışla tamamladı.

Yurt içinde küresel piyasalarda azalan risk iştahının, yatırımcıların güvenli liman arayışına yol açması ile BIST 100 endeksi günü yüzde 1,90 azalışla kapattı. Analistler, BIST 100 endeksinin 73.400 puanın üzerinde kalması durumunda kısa vadede yükseliş eğilimini koruyabileceğini belirterek, 75.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 Avro Bölgesi, ocak ayı tüketici kredileri

11.30 İngiltere, 4. çeyrek GSYH

12.00 Avro Bölgesi, ocak ayı TÜFE

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, ocak ayı dayanıklı mal siparişleri

Yorumlar