Kore'de barış girişimi ABD'ye şartına takıldı

Kuzey Kore'nin Kore yarımadasında barış sağlanması için ABD'ye teklifte bulunduğu, ancak Washington yönetiminin nükleer silahlardan arınma şartı koştuğu ve teklifi kabul etmediği öğrenildi

Google Haberlere Abone ol
Kore'de barış girişimi ABD'ye şartına takıldı

Beyaz Saray, Kuzey Kore’nin Kore yarımadası savaşına son verilmesi için bir barış anlaşması girişiminde bulunduğunu ancak ABD’nin, nükleer silahlardan arındırılmanın görüşmelerin parçası olması ısrarıyla bu girişimin sonuçsuz kaldığını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, Pyongyang yönetiminin yarımadadaki savaşın sona erdirilmesine yönelik teklifine ilişkin soruları da yanıtladı.

Kuzey Kore’nin böyle bir teklifte bulunduğunu doğrulayan Earnest, ABD yönetiminin de bu öneriyi değerlendirdiğini kaydetti. Earnest ancak Kuzey Kore’nin nükleer stokunun kontrol altına alınmasının bu görüşmelerin parçası olması ısrarlarına Pyongyang’ın karşı çıktığını, girişimin de sonuçsuz kaldığı bilgisini verdi. Earnest, “Gerçek şu ki Kuzey Koreliler bunu reddetti” ifadesini kullandı.

ABD yönetimi, Kuzey Kore ile barış görüşmelerini yapabileceklerini ancak Pyongyang’ın ilk önce nükleer programını sona erdirmesi gerektiğini daha önce de ifade etmişti.

Wall Street Journal gazetesi bugünkü haberinde ABD ile Kuzey Kore arasındaki diplomatik girişimin Pyongyang’ın son nükleer bomba denemesinden önce gerçekleştiği iddiasına yer vermişti.

Kuzey Kore’nin son denemesi ABD’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin tepkisine neden olmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama da ABD Kongresi’nin kabul ettiği Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımların kapsamını genişleten tasarıyı geçtiğimiz günlerde imzalamıştı.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmış, son olarak da 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.

Yorumlar