Kore ülkeleri arasında sürpriz gelişme

Kuzey ve Güney Kore ülkeleri arasında yeni gelişmeler yaşanıyor. Güney'in diyalog teklifine Kuzey'den olumlu cevap geldi. Kuzey Kore lider Kim, sınırların açılması ve diyaloğa başlanması talimatı verdi.

Google Haberlere Abone ol
Kore ülkeleri arasında sürpriz gelişme

Sonhaberler | Haber Merkezi

Kuzey Kore lideri Kim'in, 'düşman kardeş' Güney Kore ile ilişkilerin geliştirilmesi için sıcak bölgedeki sınırın yerel saat ile 06.30'da açılması talimatını verdi. Yaptığı yeni yıl konuşmasında ABD'ye bir kez daha gözdağı veren Kuzey Kore lideri Kim, Güney Kore konusunda ise sıcak mesajlar vermişti: "Kuzey-Güney ilişkilerine gelirsek, barışçı bir ortam yaratmak için Kore Yarımadası'nda askeri tansiyonu düşürmeliyiz… Hem Kuzey hem de Güney çaba sarf etmeli."

Güney Kore'de şubat ayında düzenlenecek Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatları'na heyet gönderme konusunu değerlendireceğini belirten Kim, "Kuzey Kore'nin Kış Oyunları'na katılımı, milli gururumuzu vitrine çıkarmak için iyi bir fırsat olacaktır. Oyunların başarılı geçmesini diliyoruz" demişti.

Kim'in Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatları için heyet gönderme fikrine Güney Kore'den de olumlu tepki gelmişti. Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü, "Kore Yarımadası'na barış getirecek ve ilişkilerimizi düzeltmemize yardımcı olacak bir adım olarak, biz Kuzey Kore ile her zaman ve her yerde görüşmeye istekli olduğumuzu sürekli dile getirdik" demişti. Sözcü, "İki Kore'nin Kore Yarımadası'nda tansiyonu düşürmek ve barış sağlamak için oturup bir çözüm bulacağını umuyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Pyeongchang Organizasyon Komitesi Başkanı Lee Hee-beom da Kuzey Koreli heyetin katılımı konusunu Güney Kore hükümeti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile ele alacaklarını açıklamıştı.

TRUMP TEHDİTLERİNE DEVAM ETTİ

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, masasında artık nükleer bir silah düğmesinin olduğunu dile getiren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a, "Kim Jong-un 'nükleer silah butonunun her zaman masasında olduğunu' açıklamış. Ona, tükenmiş ve açlık çeken rejiminden biri benim de nükleer silah butonumun olduğunu söylesin! Ancak bu, onunkinden çok daha büyük ve güçlü bir buton ve bu çalışıyor." sözleriyle yanıt verdi.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Kuzey Kore lideri Kim'i hedef aldı. Açıklamasında Trump, "Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 'nükleer silah butonunun her zaman masasında olduğunu' açıklamış. Ona, tükenmiş ve açlık çeken rejiminden biri benim de nükleer silah butonumun olduğunu söylesin! Ancak bu, onunkinden çok daha büyük ve güçlü bir buton ve bu çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yıl konuşmasında ülkesinin nükleer ve füze programlarından vazgeçmeyeceğini belirterek, "nükleer silah butonunun" daima masasında olduğunu söylemişti. Güney Kore'nin ulusal haber ajansı Yonhap'ın haberine göre Kim, devlet televizyonunda yaptığı yeni yıl konuşmasında, ABD ana karasının Kuzey Kore'nin nükleer vuruş menzilinde olduğunu iddia etmişti.

Yorumlar