Kırımoğlu, BMGK'da konuştu

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın insanlığa karşı suçlarının incelenmesi için uluslararası bir mahkemenin kurulması gerektiği fikrini paylaştı

Google Haberlere Abone ol
Kırımoğlu, BMGK'da konuştu

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bugün 18 Mart tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin işgal edilen bölgelerdeki insan hakları durumunun değerlendirdiği toplantıda konuştu. Kırımoğlu, Rusya’ya karşı yaptırımların zamanında uygulanmadığını ve günümüzde Ukrayna’nın uygar dünyanın var olmasının temel ilkelerini savunduğunu belirtti.

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Misyonu’nun bildirdiğine göre, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yaptığı konuşmada, “İşgalden kurtulana dek Kırım’da insan haklarını korumak imkansız. Kırım’ın militarizasyonu, Karadeniz havzası için doğrudan bir tehdit. Rusya’nın insanlığa karşı suçlarının incelenmesi için uluslararası bir mahkemenin kurulması gerekiyor. 2008 yılında Rusya’ya karşı sert yaptırımların uygulanması halinde, 2014 yılında Kırım’ın işgali ve Donbas’taki saldırıdan belki kaçınılabilirdi. Günümüzde Ukrayna, uygar dünyanın var olmasının temel ilkelerini savunuyor. Rusya’nın bu ilkelerin ihlallerine devam etmesine izin verilirse, yarın başka bir devlet bu ilkeleri kendi vatandaşlarının hayatı pahasına savunmak zorunda kalacak bunu herkes anlamalı” diye kaydetti.

Daha önce Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar Milli Meclisi'ne (KTMM) karşı açılan davanın tüm Kırım Tatar halkına karşı savaş ilanı olduğunu ifade ettiği bildirilmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün 18 Mart tarihinde düzenlediği toplantıda her yıl olduğu gibi işgal edilen bölgelerdeki insan hakları durumunu değerlendiriyor. Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın kontrolü altında bulunan Kırımlı yetkililer tarafından Kırım Tatar Halkı Meclisi’nin yasaklanması girişimi başta olmak üzere Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarının hak ihlalleri hakkında rapor okudu

Kaynak: Qırım Haber Ajansı

Yorumlar