Kırım'da çoğu Tatar 20 kişiden haber alınamıyor

- Kırım Tatar halkının lideri Kırımoğlu, yarımadada çoğu Tatar olmak üzere 22 kişiden haber alınamadığını belirtti

Google Haberlere Abone ol
Kırım'da çoğu Tatar 20 kişiden haber alınamıyor

Kırım Tatar halkının lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rus yönetiminin Kırım'da baskılarına devam ettiğini bildirdi.

Kırımoğlu, Ukrayna'da bulunan yabancı gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında, Kırım’daki son durumla ilgili bilgi verdi. Rus yönetiminin yarımadada Kırım Tatar halkına yönelik baskıları sürdürdüğünü kaydeden Kırımoğlu, Kırım Tatarlarına ait 200 civarında ev, okul ve camiye Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) baskın düzenlediğini ifade etti.

Yarımadada çoğu Tatar 22 kişinin kayıp olduğunu belirten Kırımoğlu, “Bu sayı bizim bildiğimiz. Belki daha fazladır. İnsanların kaybolması çoğu kez kolluk kuvvetleri tarafından tehdit olarak kullanılıyor. FSB yaptığı sorgulamalar sırasında işbirliğini kabul etmiyorsa insanlara, 'Sizin veya çocuklarınızın kaybolmasından korkmuyor musunuz?' diye soruyor.” dedi.

Kırım meselesinde uluslararası toplumun yeterli destek verip vermediği yönündeki soru üzerine Kırımoğlu, Kırım’ın Rusya’ya katılması için yapılan sözde referandumun Birleşmiş Milletlerde iki yıl önce oylamaya sunulduğunu, pek çok devletin ise oylamaya katılmayarak çekimser kaldığını hatırlattı.

Birleşmiş Milletlerden çıkan desteğe ve Batılı ülkelerin ilgisine bakıldığında uluslararası toplumun çoğunluğunun Kırım konusunda kendileri gibi düşündüğünü vurgulayan Kırımoğlu, “Şimdi bizi rahatsız eden konu neden bu kadar çok devlet oylamaya katılmayarak çekimser kaldı. 21. yüzyılda bir ülke başka bir ülkeyi istila ediyor, işgal ediyor ve kendine bağlıyor. Aynı Orta Çağ'da olduğu gibi. Bu durum meğerse onları ilgilendirmiyor, endişelendirmiyor. Bu, çok uzak görüşlü bir düşünce değil. Çünkü bugün bizim ülkemize olan yarın başka bir ülkenin başına gelebilir.” ifadesini kullandı.

Kırım meselesinin politika olarak ikinci planda kalmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Kırımoğlu, Minsk anlaşmasında Kırım meselesinin yer almamasını eleştirdi. Anlaşmada sadece Ukrayna’nın doğusundaki krizin çözülmesine yönelik Rusya’ya sorumluluk yüklendiğini anımsatan Kırımoğlu, “Saldırgan devletin (Rusya) Kırım’ı terk etmesi gerektiğine dair Minsk anlaşmasında bir tek kelime yok. Kırım bu anlaşmaya girmiyor. Ukrayna Devlet Başkanı ve yönetiminin önceliği Donbas’ı kurtarmak, sonra ikinci planda Kırım olacak. Bize göre bu doğru değil. Rusya’nın işgal ettiği topraklardan çıkması için yaptırımda ısrar edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar