Kırgızistan'da güvenlik alarmı

Çin Büyükelçiliği'ne saldırıdan sonra Kırgızistan'da güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan'da güvenlik alarmı
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Bişkek'teki Çin Büyükelçiliği binasına bomba yüklü araçla düzenlenen saldırının tüm boyutlarıyla incelenmesi talimatı verdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Atambayev, Milli Güvenlik Devlet Komitesi (GKNB) Başkanı Abdil Segizbayev ve İçişleri Bakanı Kaşkar Cunuşaliyev'den, Çin Büyükelçiliği konutunda meydana gelen patlamayla ilgili bilgi aldı.

Güvenlik yetkililerinin açıklamalarını dinleyen Cumhurbaşkanı Atambayev, bomba yüklü araçla yapılan saldırının tüm boyutlarıyla incelenmesi gerektiğini ifade ederek, saldırıyla ilgili soruşturmanın Güvenlik Konseyi Sekreteri Temir Djumakadırov'un kontrölünde yürütüleceğini vurguladı.

Almazbek Atambayev ayrıca, hükümet ve güvenlik güçlerinin yetkililerinden, ülke genelinde terörle mücadele etkinliklerinin aktif hale getirilmesinin yanı sıra diplomatik temsilcilikler ile yaklaşan bağımsızlık bayramı ve 2. Dünya Göçebe Oyunları esnasında güvenlik tedbirlerinin artırılması talimatı da verdi.

Diğer yandan, GKNB, Çin Büyükelçiliği konutunda meydana gelen patlamayla ilgili terör suçlamasıyla soruşturma açtı.

Güvenlik konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Ceniş Razakov, Sağlık Bakanı, Acil Durumlar Bakanı, Bişkek Belediyesi ve Bişkek Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile ülke genelinde güvenlik ve kamu düzeniyle ilgili bir toplantı düzenledi.

Razakov, bir süre sonra ülkede düzenlenecek toplumsal etkinliklere vatandaşların rahatça katılabilmesinin yanı sıra ülke genelinde güvenliğin artırılmasıyla ilgili alınan üst düzey tedbirlere ek olarak bakanlıklardan ve devlet kurumlarından personel takviyesi yapılmasını istedi.
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Çin Büyükelçiliği binasına sabah saatlerinde batı kapısından girmeye çalışan bir otomobilde patlama meydana gelmiş, güvenlik güçleri patlamada saldırganın öldüğünü, büyükelçilik kapısında görevli 2 güvenlik görevlisinin de yaralandığı açıklanmıştı.
Bağımsızlık Bayramı Günü arefesinde bomba yüklü araçla yapılan saldırıyı henüz herhangi bir örgüt üstlenmedi.

Yorumlar