Kim ABD'ye saldırı planını onayladı, beklemeye başladı

ABD'nin bölgedeki faaliyetlerini kendisine tehdit olarak algılayan Kuzey Kore'nin saldırı planı tamamlandı. Plan Devlet Başkanı Kim'den de onayı aldı. Kuzey Kore'nin şimdi beklemeye geçtiği belirtiliyor. Öte yandan Japonya'dan gelen açıklamalarda Kuzey Kore'nin böyle bir saldırıyı yapamayacağı iddia edildi. ABD ise muhtemel bir saldırının büyük bir savaşa neden olacağı görüşünde.

Google Haberlere Abone ol
Kim ABD'ye saldırı planını onayladı, beklemeye başladı

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ordusunun Guam'ın çevresini vurma planını içeren raporu kabul etti. 

Reuters'un haberine göre; Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ordusunun Guam'ın çevresini vurma planını içeren raporu kabul etti. Kim Jong Un, karar vermeden önce ABD'nin faaliyetlerini izleyeceğini söyledi. 

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, "Kuzey Kore ABD'ye karşı füzeleri ateşlerse çok hızlı bir şekilde savaşa dönüşür" demişti.

Kuzey Kore, Ağustos ortasına kadar 4 adet orta menzilli balistik füzeyle ABD'nin askeri üslerinin bulunduğu Guam'ı vuracağını açıklamıştı.

JAPONYA'DAN AÇIKLAMA

 Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore'nin Guam Adası'na füze fırlatması halinde ülkesinde oluşabilecek herhangi bir tehlikeye karşı halkın can güvenliğini koruma sözü verdi.

Kyodo'nun haberine göre Abe, Kuzey Kore'nin, Pasifik Okyanusu'ndaki ABD'ye bağlı Guam Adası'na fırlatacağını açıkladığı füzelerin, Japonya'nın dört bölgesi üzerinden geçebileceğini belirtmesi üzerine, hükümetin buradaki vatandaşların güvenliğini sağlamak için azami gayret göstereceğini vurguladı.

Şimane bölgesi Valisi Zembee Mizoguchi'nin, merkezi hükümetin tam tedbir almasına yönelik sunduğu yazılı talebi kabul eden Abe, "Kuzey Kore füzelerinin halka herhangi bir zarar vermemesi için elimizden gelen en büyük gayreti göstereceğiz." dedi.

Japon hükümetinin, Çin ve Rusya'nın yanı sıra ABD ve Güney Kore iş birliğiyle Kuzey Kore'ye daha fazla baskı yapmaya çalıştığını vurgulayan Abe, "Kuzey Kore'nin böylesine kabul edilemez bir hareketten vazgeçmesi önemli." dedi.

Öte yandan Japonya, Kuzey Kore'nin füzelerinin üstünden geçebileceğini söylediği, Ehime'nin yanı sıra Şimane, Hiroşima ve Koçi bölgelerine Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait PAC-3 füze önleyici sistem yerleştirdi.

GERÇEKLEŞME İHTİMALİ DÜŞÜK

Güney Kore Savunma Bakanı Song Young-moo, Kuzey Kore'nin, ABD'ye bağlı Guam Adası karasularına füze fırlatmasının pek mümkün görünmediğini söyledi.

Yonhap ajansının haberine göre Song, parlamentonun savunma komitesinde yaptığı değerlendirmede, Güney Kore ve ABD üst düzey askeri liderlerinin bu konudaki düşüncelerini paylaştığını belirtti.

Kuzey Kore'nin, füze fırlatma ihtimalinin "son derece düşük" olduğunu kaydeden Song, ancak Kuzey'in teknik olarak adaya ulaşma kapasitesine sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Song, bir soru üzerine, Kuzey'in bunu yalnızca "olağanüstü" bir durumda yapabileceğini söyledi.

Song, Güney Kore ordusunun, Kuzey Kore'nin minyatür nükleer savaş başlığı üretme teknolojisine hakim olduğuna ilişkin iddiasını kabul etmediğini de dile getirdi.

KRİZİN NEDENİ?

Kuzey Kore'nin, balistik füzelere entegre edilebilecek nükleer savaş başlıkları üretmeyi başardığına ilişkin iddiaların ortaya atılması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin ABD'yi tehdit etmesi durumunda "daha önce görülmemiş bir gazapla karşı karşıya kalacağını" söylemişti.

Kuzey Kore devlet televizyonu, Kim Jong-un yönetiminin, ABD'ye bağlı Guam Adası'nı vuracağına dair bir haber geçmiş, bunun üzerine de ABD Savunma Bakanı James Mattis, Kore yönetimine, "rejimini ve halkını yıkıma götürecek bir eylemi tasavvur etmeyi bırakması" uyarısında bulunmuştu.

Kuzey Kore'nin roket komuta biriminin başında bulunan General Kim Rak Gyom da ülkesinin Pasifik Okyanusu'nda Guam Adası yakınında askeri harekata başlamak üzere olduğunu, adadan 30 ila 40 kilometre uzaklıkta denize düşmesi öngörülen orta menzilli füze denemelerini içeren plana ay ortasına kadar son şeklinin verileceğini, sonrasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un onayının bekleneceğini açıklamıştı.

Yorumlar

cem hadi trump atıp tutuyordun sıkıysa dokun kime cezanı gör