K. Kore'den dünyayı kızdıran bir hamle daha

Daha önce yaptığı balistik füze denemeleriyle dünyanın tepkisini çeken Kuzey Kore, bu kez deniz altından aynı denemeyi yaptı

Google Haberlere Abone ol
K. Kore'den dünyayı kızdıran bir hamle daha
Kuzey Kore'nin başarısız bir balistik füze denemesinde bulunduğu bildirildi. Yonhap haber ajansının Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir yetkiliye dayandırarak verdiği haberinde, Pyongyang yönetimine ait bir denizaltıdan ülkenin doğu sahillerinde balistik füze fırlatıldığı belirtildi.

Haberde Kuzey Kore'nin balistik füze denemesinin başarısız olduğu belirtilirken, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığının "Ordumuz Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerini sert biçimde kınıyor" ifadesine yer verildi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Seul ve Washington hükümetlerinin, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının büyük bir tehdit olması dolayısıyla Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füzelerinin ne zaman ve nereye mevzileneceğini belirlemek üzere olduğunu duyurmuştu.

ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme olasılığına Çin, uzunca süredir karşı çıkıyor. Pekin'in, füze savunma sisteminin bölgeye getireceği ek güvenlik endişelerinin yanı sıra 'casusluk' faaliyetleri için de kullanılabileceği yönünde kaygılarının olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, 02 Mart 2016'ta kabul ettiği 2270 sayılı kararla 6 Ocak'ta hidrojen bombası ve 7 Şubat'ta roket denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye tüm BM üyesi ülkeler tarafından ilave ve genişletilmiş yaptırımlar uygulanması kararı almıştı.

Kararın kabulünün ardından, üye ülkelerden, uygulayacakları yaptırımlara dair raporu 90 gün içinde BM'nin ilgili komitesine sunmaları istenmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da 17 Mayıs'ta son dönemdeki nükleer denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, geçen ay başında, Kuzey Kore'nin 27-28 Nisan ve 31 Mayıs'ta başarısız olan balistik füze denemelerini kınayarak bu ülkeye uygulanan yaptırımların artırılabileceği uyarısında bulunmuştu.

Yorumlar