Hong Kong'daki konsey seçiminde aday sayısı 30'a yükseldi

Konsey'e giren demokrasi yanlısı adayların sayısı 30'a çıktı

Google Haberlere Abone ol
Hong Kong'daki konsey seçiminde aday sayısı 30'a yükseldi
Hong Kong'da, 2014'teki gösterilerden sonra pazar günü ilk kez düzenlenen seçimlerde Yasama Konseyi'ne girmeye hak kazanan demokrasi yanlısı adayların sayısı 30'a yükseldi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, demokrasi yanlısı adaylar Konsey'de 30 sandalyeyi garantileyerek merkezi hükümetin önerilerini veto etme gücüne sahip oldu.

Konsey'e giren demokrasi yanlısı adaylar arasında 2014'teki öğrenci protestolarında başı çeken eylemcilerden Eddie Chu Hoi-Dick, demokrasi yanlısı protestolar sırasında öğrencilerin kurduğu Demosisto partisinin lideri 23 yaşındaki Nathan Law Kwun-chung, Polytechnic Üniversitesi öğretim üyesi Lau Siu-Lai ve yine öğrencilerin kurduğu Youngspiration Partisi'nden 25 yaşındaki Yau Wai-Ching ve 30 yaşındaki Sixtus Leung bulunuyor.

Hong Kong'da Konsey'deki 70 koltuğun 35'i için halk oylamasına gidilirken geri kalan 35 üye de farklı kurumlar tarafından belirleniyor.

Yaklaşık 3,8 milyon seçmenin kayıtlı olduğu Hong Kong'da seçimlere katılım yüzde 58 oldu. Bu oran, 2008'deki seçimlerde yüzde 45,2 idi.

Çin, Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan özel yönetici seçiminde kendi liderlerini seçebileceğini ancak adayların geniş temsili bir komite tarafından belirleneceğini açıklamıştı. Bunun üzerine Hong Konglu öğrenciler, Pekin yönetiminin Hong Kong halkının kendi liderini belirlemesine ve seçmesine izin vermesi için gösteri yapmaya başlamıştı. Bölgede 28 Eylül 2014'te başlayan ve iki ayı aşkın süre devam eden gösterilerde çıkan olaylarda 518 kişi yaralanmıştı. Gösteriler sırasında yaklaşık bin protestocu gözaltına alınmıştı.

Eylemlere yoğun katılımın olduğu günlerde sokağa çıkan göstericilerin sayısı 100 bine ulaşmıştı. Protestolar sonrası öğrenciler, Demosisto ve Youngspiration adlı partileri kurmuşlardı.

Yorumlar