G7 Zirvesi Japonya'da başladı

Japonya'nın ev sahipliğindeki İse-Şima Zirvesi başladı. Zirvede, ekonominin yanı sıra Kuzey Kore'nin nükleer programı, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, terörle mücadele ve Ukrayna konuları görüşülecek

Google Haberlere Abone ol
G7 Zirvesi Japonya'da başladı
Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda başladı.

Liderlerin toplantının yapılacağı adaya ulaşmasının ardından resmi karşılama töreni düzenlendi. Zirvenin ilk oturumu Büyük İse Tapınağı'na düzenlenen ziyaretin ardından yapılacak.

İki gün sürecek zirvenin en önemli gündem maddesini ekonomi ve ticaret oluşturacak. Küresel ekonomideki belirsizliklerin ve risklerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan durgunluk, petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerileyen ticaret hacimleri toplantı gündeminin üst sıralarında yer alıyor.

Dış politika başlıkları da toplantıda görüşülecek en sıcak konular arasında bulunuyor. Kuzey Kore'nin nükleer programı, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'nde egemenlik iddia etmesi, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, terörle mücadele, Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri toplantıda görüşülecek en önemli dış politika konuları olarak dikkati çekiyor. Ev sahibi Japonya'nın, Pekin'e karşı işbirliği için fikir alışverişinde bulunması bekleniyor.

En son 2008'de Hokkaido'da yapılan G7 zirvesine ev sahipliği yapan Japonya, 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor. Bu seferki zirve, Tokyo'nun yaklaşık 300 kilometre güneybatısında, Kii yarımadasının pasifik sahilinde yer alan İse ve Şima kentlerinde yapılıyor.
Zirveye ismini veren İse ve Şima kentleri tarihi ve kültürel dokusuyla dikkati çekiyor. Tokyo yönetimi, bölgenin UNESCO dünya mirasına dahil edilmesi için çalışmalar yürütüyor. Yüzölçümü yaklaşık 180 kilometrekare olan Şima'da 54 bin kişi yaşıyor. İse de 130 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.

Liderlerin bir araya geleceği yer olarak 0,7 kilometrekare alana sahip Kashikojima Adası seçildi. Ulaşım ve güvenlik açısından oldukça elverişli konuma sahip adacık Nagoya'daki Chubu Centrair Uluslararası Havaalanına 60 kilometre mesafede bulunuyor ve iki köprü ile asıl adaya bağlanıyor. 1929'a kadar kimsenin yaşamadığı ada bölgeye demiryolunun gelmesinin ardından inşa edilen otellerle turizme kazandırılmış. Toplantının güvenliğinin sağlanması için 23 bin polis görev yapıyor.
Şinto inancına göre ilahlık izafe edilen, imparatorluk ailesinin atalarından Amaterasu Omikami'nin türbesinin de bulunduğu Büyük İse Tapınağı da İse'de yer alıyor. Tapınak her yıl 10 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor. İlahların her 20 yılda bir yer değiştirdiğine inanıldığı için tapınak her 20 yılda bir yıkılıp yeniden yapılıyor. Bu geleneğin 1300 yıldan daha uzun süredir devam ettiği belirtiliyor. Tapınak, Japon Devlet Başkanları ve kraliyet ailesi tarafından önemli günlerde ziyaret ediliyor.

Ise-Shima bölgesi, incinin dünyada ilk defa ticari olarak üretildiği yer olarak da biliniyor. 1800'lerin sonunda ilk inci üretim tesislerin kurulduğu İse-Şima kıyıları bugün de önde gelen inci üretim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

İse-Şima kentleri inci üretimine ek olarak "Ama" olarak bilinen geleneksel kadın dalgıçlara da ev sahipliği yapıyor. Aletsiz olarak dalış yapan Ama'lar, yüzyıllardır süregelen geleneği bugün de yaşatıyorlar.

1970'lerde yaşanan ekonomik krizle mücadele etmek amacıyla oluşturulan grup Japonya ve Kanada'nın da katılmasıyla G7 ya da Yedili Grup olarak anılmaya başlandı. Grup, 1998'de Rusya'nın da katılımıyla G8 ismini aldı ancak Moskova yönetiminin Kırım'ı ilhak etmesinin ardından alınan yaptırım kararıyla 2014'te Rusya'nın üyeliği askıya alındı. G7, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada'dan oluşuyor. Grupta Avrupa Birliği de temsil ediliyor.

Yorumlar