Filipinler'deki barış sürecinde önemli adım

Duterte'nin, MUKC kurucu lideri Misuari ile görüşme teklifi, MİCK tarafından "doğru yönde atılmış bir adım" olarak nitelendirildi

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'deki barış sürecinde önemli adım
Filipinler'de bağımsızlık mücadelesi veren Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), ülkede 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kazanan Rodrigo Duterte'nin, Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) kurucu lideriyle görüşme teklifini memnuniyetle karşıladı.
MİCK resmi internet sayfasından yayınlanan makalede, Duterte'nin, MUKC kurucu lideri Nur Misuari ile görüşme teklifi, "doğru yönde atılmış bir adım" olarak nitelendirildi.

Hükümetin, masumlara adil davranma sorumluluğunun bulunduğu vurgulanan makalede, "Açıkçası, hükümetle Misuari arasındaki yaraların sarılmasının önünde az sorun var. Bunlar, sadece Misuari hakkında açılan davalar ve onun yolundan giden 200 takipçi." ifadesi kullanıldı.
Duterte'nin devlet başkanlığı seçimi kampanyası sürecinde yaptığı son konuşmaya atıfta bulunulan makalede, "Müslümanları, Bangsamoro Temel Yasası'ndan başka hiçbir şey tatmin etmeyecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Duterte, geçen hafta, Misuari ile görüşmek için Sulu eyaletine gideceğini söylemişti.
Diğer yandan, MİCK de Duterte'nin Mindanao'daki barış sürecini desteklediğini doğruladı.
Filipinler hükümetiyle başkanlığını Nur Misuari'nin yaptığı MUKC arasında 1996 yılında barış anlaşması imzalanmıştı.

Filipinler hükümeti, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve MUKC arasında 2013 yılı Eylül ayında yapılması planlanan toplantı, Misuari'nin talebi üzerine ertelenmişti. O dönemde örgütün silahlı kanadı, ülkenin güneyinde Hristiyan çoğunluğun yaşadığı Zamboanga kentini kuşatma altına almıştı.

MUKC'nin bu eylemi, örgütten ayrılan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİCK) ile Filipinler hükümeti arasında imzalanması beklenen barış anlaşmasını protesto amacı taşıyordu.

Filipinler'de Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ve 2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı. Bu anlaşmanın ardından, Mindanao ve çevre adalarda "Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi" adıyla faaliyet gösterecek siyasi yapının temeli olarak Bangsamoro Temel Yasası hazırlanmıştı. Anlaşmanın ardından Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın onaylanması için çalışmalar devam etti. Geçiş Komisyonu tarafından hazırlanan nihai yasa taslağı, Devlet Başkanlığı tarafından 10 Eylül 2014'te Filipinler Kongresi'ne sunuldu ancak bugüne kadar onaylanmadı.

İsyan çıkarmak, uluslararası hukuku ihlal etmek, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen Nur Misuari, 27 Mart'ta MİCK ile Filipinler hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın, 1996 tarihli barış anlaşmasına ihanet olduğu, MUKC'nin kandırıldığını ve bölgedeki Müslümanlara daha az otonomi verildiğini savunmuştu.

Tarihi anlaşma kapsamında taraflar, silahlarını 16 Haziran'da sembolik olarak bırakmıştı. Mindanao bölgesinde düzenlenen silah bırakma törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Hacı Murat İbrahim katılmıştı. Törende 145 savaşçı silahlarını, Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurula teslim etmişti.

Yorumlar