Filipinler barış süreci Oslo'da yeniden başlıyor

Filipinler hükümeti ile komünist isyancılar, barış görüşmelerinin ikinci turu için Oslo'da yeniden bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Filipinler barış süreci Oslo'da yeniden başlıyor
Sonhaberler / Haber Merkezi

Filipinler hükümeti ile komünist isyancılar arasındaki barış görüşmelerinin ikinci aşaması, Norveç'in başkenti Oslo'da resmen başladı.

Hükümet barış temsilcisi Silvestre Bello, her iki tarafın görüşmeleri sürdürmek konusundaki azminin, süreci canlandırmaya devam edeceğine dair güveninin tam olduğunu belirtti.
Bello, "Halkın barış sürecine olan güveni dahil, taraflarca ilan edilen belirsiz ateşkesin önemli etkisi yadsınamaz." dedi.

Bugüne kadar tarafların ateşkesi ciddi anlamda ihlal etmediğini vurgulayan Bello, "Bu, müzakereleri devam ettirmek için bize ilham veren masanın benzersiz bir başarısıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Barış görüşmelerinin 12 ay içinde tamamlanmasının amaçlandığını belirten Bello, "Bu anlaşmaların uygulanmasında, Ulusal Demokratik Cephe'nin (NDF) bizimle birlikte olmaya devam edeceğine inanıyoruz." ifadesine yer verdi.

Barış görüşmelerinde, Bello, Devlet Başkanlığı Barış Süreci Danışmanlığı Ofisi Sözcüsü Jesus Dureza ve Filipinler Komünist Partisi'nin (CPP) silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu'nun (NPA) siyasi kanadı NDF'nin, taslak çerçevelerinin değişiminde uyum sağlanması, ilgili çalışma komitelerinin ana hatlarının belirlenmesi ve ortak ateşkes için müşterek bir taslak üzerinde anlaşmaya varılması konusunda görevlendirildiği kaydedildi.

Devlet Başkanı Duterte, Ebu Seyyaf dışında ülkedeki Müslüman ve komünist silahlı gruplarla barış görüşmelerine hazır olduğunu duyurmuştu.

Komünist isyancılar, 19 Ağustos'ta hapisteki bazı üyelerinin hükümetle yeniden başlayan barış görüşmelerine katılmak üzere salıverilmesinin ardından tek taraflı ateşkes ilan etmişti. Tek taraflı ateşkesin yerel saatle 21 Ağustos 00.01'den, 27 Ağustos 23.59'a kadar süreceği bildirilmişti.
Filipinler hükümeti ile komünist isyancılar arasında 26 Ağustos'ta Norveç'in başkenti Oslo'da yapılan barış görüşmesinde, komünist grup hükümetle süresiz ateşkes konusunda anlaşmıştı.
Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, iki tarafın da potansiyel barış anlaşmasının yoksul, kırsal bölgelerdeki insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesini sağlayacağından emin olmak zorunda olduğunu söylemişti.

Duterte, 25 Temmuz'da Filipinler Kongresi'nde yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında, komünist isyancılara karşı tek taraflı ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurarak altı yıllık görev süresi bitmeden kalıcı barışa ulaşılmasını istediğini aktarmıştı.

Yorumlar