Filipinler, ABD'den bağımsızlığına saygı bekliyor

ABD'nin yıllardır kendilerine boyun eğdirdiğini savunan Filipinler hükümeti, bağımsızlıklarına saygı bekliyor

Google Haberlere Abone ol
Filipinler, ABD'den bağımsızlığına saygı bekliyor
Sonhaberler / Haber Merkezi

Filipinler Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay, ABD'nin Filipinler'i hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
Bakan Yasay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin son zamanlardaki ABD karşıtı önerilerinin ve ülkenin bağımsız bir dış politika izleyeceğine dair açıklamalarının nedeninin ABD'nin ülkeyi hayal kırıklığına uğratması olduğunu belirtti.

Yasay, "ABD bizi hayal kırıklığına uğrattı. Duterte'nin Amerikalılara ve tüm dünyaya vermeye çalıştığı esas mesaj bu." ifadesini kullandı.

Duterte'nin ülkesinin ABD'ye "kelepçeli bağımlılıktan" kurtulmaya çalıştığını ve Filipinler'in ABD'nin çıkarlarına hizmet etmesine son vermesi gerektiğini kaydeden Yasay, "400 yıllık İspanyol hakimiyetinden kurtulmak adına özgürlük için verdiğimiz mücadelenin zaferinde hak iddia ettikten sonra ABD, Asya'daki tek kolonisinin bağımsızlık mücadelesini tanıyalı 70 yıl oldu. ABD, 4 Temmuz 1946'da Filipinlilerin kendi kendini idare ve yönetmek için yeterince yetiştiğini bildirdikten sonra bağımsızlığı karşı bizi engelleyen görülmez zincirleri elinde tuttu." dedi.

ABD'nin Filipinler'e yaklaşımını "ödül ceza yaklaşımı" olarak nitelendiren Yasay, ülkenin bağımsızlığından bu yana kullanılan bu etkili yolla Filipinlilerin Amerikan talepleri ve çıkarlarına boyun eğdirildiğini ifade etti.

Yasay, Devlet Başkanı Duterte'nin ülkeyi bağımsızlaştırmaya çalıştığına değindi.

Duterte pazartesi̇ günü yaptığı açıklamada, ABD'nin insan hakları eleştirilerine tepki göstererek, "Sağdan soldan herkes saldırıyor. ABD’yi dostumuz zannediyordum. Ancak ABD yönetimi politikalarımızı incelemeksizin bizi eleştiriyor." demişti.

Devlet başkanlığı koltuğuna 30 Haziran'da oturan Duterte'nin özellikle uyuşturucu çeteleri ve kullanıcılarına yönelik uygulamaları hem ülke içinden hem de dünyadan yoğun eleştiri alıyor.
Duterte'nin iktidara geldiği günden bu yana 3 binden fazla şüpheli, güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, Duterte'ye söz konusu ölümleri durdurması ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyması çağrısında bulunmuştu.

Laos'ta düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi planlanan Duterte, bir gazetecinin, görüşme sırasında uyuşturucuyla mücadele konusunda gelebilecek muhtemel eleştirilere nasıl cevap vereceği sorusu üzerine, ABD ve Obama'yı hakarete varan sözlerle eleştirerek kimsenin kendisinden uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti. Bu açıklamalar üzerine görüşme iptal edilmiş, Duterte de iptalden dolayı "üzgün" olduğunu belirtmiş ancak özür dilememişti.

 

Yorumlar