Duterte'ye cami bombalatma suçlaması

Uyuşturucu baronlarına karşı yürüttüğü şiddetli mücadele nedeniyle batının hedefine oturan Duterte, ağır ithamlarla karşı karşıya. Duterte'nin cami bombalatmak dahil birçok yasadışı suça karıştığı ileri sürülüyor. Duterte ise iddiaların uydurma olduğunu savunuyor

Google Haberlere Abone ol
Duterte'ye cami bombalatma suçlaması
Sonhaberler / Haber Merkezi

Filipinler'in son dönemlerde dünya kamuoyunda ismi sık sık duyulan yeni Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ağır ithamlarla karşı karşıya. Göreve geldiği günden bu yana özellikle uyuşturucu baronlarına karşı acımasızca davranarak ülkesini uyuşturucudan kurtarmaya kararlı olduğunu savunan Duterte, daha önceki görevi olan belediye başkanlığı döneminde katliam yapmakla suçlanıyor. Belediye başkanlığı döneminde oğlunun liderliğini yaptığı bir ölüm mangası kurmakla suçlanan Duterte'nin bu yolla birçok kişiyi yargısız infaz ettiği iddia ediliyor. 

Duterte'yi suçlayan bir tanık, belediye başkanlığı döneminde işlenen suçları bildiğini, işlenen suçlar arasında bir caminin bombalanmasının da bulunduğunu savundu. Edgar Matobato isimli tanık, Duterte'nin 2014 yılında belediye başkanlığı döneminde bir iş adamını da öldürttüğünü savundu. Duterte'nin ekibinde yer aldığını savunan Matobato, Duterte'nin emriyle kurulan ekibin çok sayıda uyuşturucu bağımlısını, iş adamını ve çeşitli suçlamalarla suçlanan kişileri öldürdüklerini ileri sürdü. 

Özellikle 1998-2013 yılları arasında bu şekilde binden fazla kişinin öldürüldüğü iddia edildi. 

Duterte ise yapılan suçlamaların tamamen asılsız iddialardan oluştuğunu, uyuşturucu baronlarına yönelik yürüttüğü kararlı mücadeleyi çekemeyenlerin uydurduğu hikayeler olduğunu söyledi. 

Duterte, son olarak ASEAN Zirvesi'ne giderken ABD Başkanı Barack Obama'ya yaptığı küfürle gündeme gelmiş, Obama ise kendisine verdiği randevuyu iptal etmişti. 

Duterte, devlet başkanlığından önce yaklaşık 20 yıl boyunca Davao şehrinin belediye başkanlığını yürütmüştü. Duterte'nin oğlu da yardımcısıydı. 


 

Yorumlar