Çin ile Pakistan arasında önemli gelişme

Çin, Ortadoğu'ya göndereceği malları Pakistan üzerinden ihraç etmeye başladı

Google Haberlere Abone ol
Çin ile Pakistan arasında önemli gelişme
Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) kapsamında inşa edilen Pakistan'ın Belucistan eyaletindeki Gvadar Limanı'ndan ihracat için ilk gemi yola çıktı.

Yeni inşa edilen Gvadar Limanı'nda düzenlenen törene, Pakistan'dan üst düzey sivil ve askeri liderler, çeşitli ülke diplomatları ve çok sayıda davetli katıldı. Tören öncesinde yoğun güvenlik önlemleri altında Çin'den Pakistan'a gelen tır konvoyundaki mallar, Çin bandıralı gemiye yüklendi. Geminin yola çıkmasıyla, Çin, Gvadar Limanı üzerinden Ortadoğu ve Afrika'ya mal ihracatı yapmaya başlamış oldu.

Törende konuşan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, uluslararası ticaret için Çin destekli limanı kullanmaları halinde, yabancı yatırımcılara en üst düzey güvenliği sağlayacaklarını ifade etti.
Çinli Overseas Port Holding Şirketi (COPHC), 2013'te Gvadar Limanı'nın işletmesini 40 yıllığına satın aldı. Hedef ise 2015'in sonunda bu limanı tam kapasiteyle faaliyete geçirmekti. Bu kapsamda, Çin ile Pakistan arasında 46 milyar dolarlık enerji ve altyapı anlaşmaları imzalandı. Çin, 3 bin kilometrelik yol inşa ederek, Gvadar ile Kaşgar'ı birbirine bağlamayı amaçlıyor. Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) olarak adlandırılan bu projeyle aynı güzergah üzerine tren yolları ve gaz-petrol boru hatları da inşa edilmesi planlanıyor.

Pakistan'ın Gvadar limanı bölgenin kaderini belirleyecek jeostratejik ve jeopolitik öneme sahip. Liman, dünyanın petrol rezervlerinin üçte ikisine sahip olan ve günde ortalama 17 milyar varil ham petrolün taşındığı Hürmüz Boğazı ağzında bulunuyor. Bu limanın tam olarak faaliyete geçmesi halinde deniz yolu taşımacılığı konusunda bölgede rekabet alevlenecek.

Uluslararası deniz taşımacılığı ve petrol ticaretinin önemli kesişme noktasında bulunan Gvadar Limanı, Orta Asya, Güney Asya ve Ortadoğu'yu birbirine bağlayan bir noktada yer alıyor. Bunun ötesinde söz konusu limanın Hint Okyanusu'na direkt ulaşıma imkan vermesi de ekonomik ve stratejik değerini artırıyor. Hint Okyanusu'ndan yılda 100 bin gemi geçtiği ve dünya petrol ticaretinin yüzde 70'inin bu güzergahtan yapıldığı tahmin ediliyor.

Çin'in ekonomik çıkarları doğrultusunda Ortadoğu petrol ve gazını Pakistan'ın Gvadar Limanı üzerinden ithal edilmesi önem arz ediyor. Aynı şekilde, Çin, maden zengini Afrika'ya ulaşımda da aynı limanı kullanmak istiyor. Bunun gerekçesi ise Gvadar'ın en yakın ve en ucuz güzergah olması.

Çin, halihazırda deniz ticaretini kendisi için riskli olan Güney Çin Denizi, Malakka Boğazı, Sri Lanka ve Pasifik üzerinden yapıyor. Bu da Çin gemilerinin bölgedeki ticaret ortaklarına ulaşması için yaklaşık 10 bin kilometre yol yapması anlamına geliyor. Ancak, Gvadar Limanı, 10 bin kilometrelik mesafeyi 2 bin 500 kilometreye indirecek. Ayrıca Kaşgar'a ulaşımı da 4 bin 500 kilometreden 2 bin 500 kilometreye indirecek. Sonuç olarak, Çin, ticaretinde sadece süreden kazanmayacak aynı zamanda milyonlarca dolar da cebinde kalacak.

Çin'in askeri hedefleri arasında Hint Okyanusu'nda "rakipsiz bir deniz gücü" olmak, ilk sıralarda yer alıyor. Umman Denizi'ndeki ABD-Hindistan üstünlüğünü dengelemek isteyen Çin, ayrıca, Gvadar Limanı'nı, Malakka Boğazı'nın Hindistan tarafından bloke edilmesi halinde bir alternatif olarak görüyor.

Yorumlar