Cammu Keşmir'deki çatışmalar

Srinagar'da yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Google Haberlere Abone ol
Cammu Keşmir'deki çatışmalar
Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütü liderlerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinin ardından ilan edilen, 50 günü aşkın süredir devam eden ve bugün bölgenin büyük bölümünde kaldırılan sokağa çıkma yasağının, çatışmalar nedeniyle Srinagar'da tekrar uygulanmaya başlandığı bildirildi.

Cammu Keşmir bölgesi yetkilileri, yaptıkları açıklamada, bazı semtlerinde çatışmaların devam ettiği Srinagar'da sokağa çıkma yasağının yeniden ilan edildiğini belirtti.

Güvenlik kaynakları, "Özgürlük istiyoruz" ve "Hindistan evine dön" sloganları atan halkın, kendilerini durdurmak için göz yaşartıcı gaz kullanan güvenlik güçlerine taşla saldırdığını ve devam eden olaylarda 8 sivilin yaralandığını kaydetti.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla ilgili yerel medyada çıkan haberlerde, yollardaki dikenli teller ile barikatların güvenlik güçleri tarafından toplatıldığı ancak bölgedeki alışveriş merkezleri ve iş yerlerinin kapalı olduğu duyurulmuştu. Toplu taşıma araçlarının henüz hizmet vermediği bölgede, özel araçların trafiğe çıktığı da ifade edilmişti.

Daha önce de 26 Temmuz'da kısmi olarak kaldırılan sokağa çıkma yasağı, bölgedeki olayların artması üzerine üç gün sonra yeniden uygulanmaya başlanmıştı.

Güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesiyle on binlerce kişi sokaklara dökülmüştü.

Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde en az 68 kişi hayatını kaybederken, 2 binin üzerinde sivil ve bin 600 civarında güvenlik görevlisi yaralanmıştı.
Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi, şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Yorumlar