BM'den Myanmar'a 'Arakanlılar' çağrısı

BM temsilcisi, Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanlar'a yönelik sistematik uygulamalarından vazgeçmeleri çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
BM'den Myanmar'a 'Arakanlılar' çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Yanghee Lee, Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalara) karşı uyguladıkları "kurumsallaşmış ayrıma" son vermeleri çağrısı yaptı.

BM Myanmar İnsan Hakları Özel Raportörü Lee, yaptığı açıklamada, Arakan eyaletinde (Rakhine) Huzur, İstikrar ve Gelişimin Yürütülmesi Merkez Komitesi'nin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını, bunun hükümetin ülkedeki Budist ve Müslümanların karşılaştıkları zorlukların üzerine gitmesinin bir işareti olduğunu kaydetti.

Arakan eyaletine yaptığı gezide bölgedeki durumun çok da değişmediğini gördüğünü ifade eden Lee, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin Arakan'da kaldığı kamplarla Kaçin ve Shan eyaletlerindeki insanların kaldıkları geçici barınakların kötü durumda olduğunu belirtti.
Lee, "Arakan eyaletindeki Müslüman topluma karşı kurumsallaşmış ayrıma son vermek, hükümetin önceliklerinden biri olmalı. Daha önce de belirttiğim gibi, kısıtlamalar insan hayatının bir çok yönünü ciddi şekilde etkiliyor." ifadesini kullandı.

Yerel ve merkezi hükümetten, Kaman ve Arakanlı Müslümanların seyahat özgürlüğündeki kısıtlamaların kaldırılması veya hafifletilmesini isteyen Lee, bu tarz önlemlerin güvenlik veya istikrarın sürdürülmesi adına yapıldığı söylenilerek haklı çıkarılamayacağını kaydetti.

BM'nin eylül ayındaki 71'inci genel kuruluna sunulacak bir rapor hazırlamak için iki hafta önce Myanmar'ı ziyaret eden Lee, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ile geçen hafta bir araya gelmişti.

Arakanlı Müslümanlar için vatandaşlık talebi ve Myanmar'daki siyasi özgürlüklerle ilgili eleştirileri nedeniyle eski hükümet, Lee'nin 2015'teki ziyaretinde Arakan'a girişine izin vermemişti.

Yorumlar