Bangladeş Cemaati İslami'nin beşinci liderini de idam etti

Bangladeş'te Cemaat-i İslami lideri Motiur Rahman Nizami idam edildi

Google Haberlere Abone ol
Bangladeş Cemaati İslami'nin beşinci liderini de idam etti
Bangladeş'te Cemaat-i İslami hareketine yönelik sistematik tasfiye harekatı devam ediyor. Şu ana kadar birçok lideri idam edilen Cemaat-i İslami'nin son olarak Motiur Rahman Nizami isimli lideri de idam edildi. Nizami'nin oğlu Nakibur Rahman, hükümetin kendisini arayarak babasının idam edildiği haberini ilettiklerini söyledi. Nizami'nin idam edilmesiyle birlikte 2013 yılından bu yana idame dilen hareket lideri sayısı beş oldu. Bangladeş'te kurulan özel savaş mahkemesinin idamları bütün dünya Müslümanlarının tepkisine rağmen Cemaat-i İslami'yi tafsiye ediyor. 



Bangladeş, Pakistan'dan ayrılma sürecinde Pakistan yanlısı davrandıkları gerekçesiyle Cemaat-i İslami'ye yönelik başlattığı tasfiyeye devam ediyor. Hükümet, tarafından kurulan özel mahkemelerde şu ana kadar birçok cemaat mensubu, idama mahkum edildi. Suçlamaların çoğu 40 yıl önceki olaylara dayandırılıyor. 


- Nizami, şu ana kadar idam edilen beşinci en etkili lider oldu. 

Konuyla ilgili AFP'ye açıklamalarda bulunan Bangladeş Adalet Bakanı Enisül Hak, 73 yaşıdaki yaşlı liderin önceki gece yarısında yerel saatle gece 23.00-24.00 arasında, devlet başkanının da onayıyla idam edildiğini söyledi. 

Cemaat-i İslami liderleri 2013 yılında yargılandıkları sırada ülkede büyük bir infial oluşmuştu. Binlerce kişi sokaklara dökülmüştü. Başka Cemaat-i İslami mensupları olmak üzere yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlercesi de tutuklandı. 



Nizami, 2013 yılından bu yana Bangladeş özel savaş mahkemelerinin idama mahkum ettiği en üst düzey beşinci lider oluyor. 

Yaptıkları işle övünen İçişleri Bakanı Esedüzzaman Han, ise yıllarca bugünü beklediklerini ve asla unutmayacaklarını söyledi. Bir dönem ülkede iktidarı da elinde bulunduran Cemaat-i İslami, Bangladeş'in en büyük siyasi ve dini hareketi olarak biliniyor. 

NİZAMİ'NİN AİLESİNDEN AÇIKLAMA

Nizami'nin idamıyla ilgili ailesinden açıklama geldi. Büyük oğlu Nakibur Rahman, Dakka’daki Merkez Cezaevi yetkililerinin kendisini arayarak babasının idam edildiği haberini ilettiklerini bildirdi.

Hareket mensuplarını itidalli olmaya davet eden Rahman, "Aile mensupları olarak metanetli ve güçlü olmaya çalışıyoruz. Sabretmekten başka çaremiz yok. Babamızın şehit olduğuna inanıyoruz. Onun göstermiş olduğu yolu takip edeceğiz. Bütün Müslümanları babam için dua etmeye davet ediyorum." dedi.

Bangladeş'te aralarında Cemaat-i İslami'nin de bulunduğu 18 muhalefet partisi, hükümetin baskıları nedeniyle ülkede özgür bir ortam olmamasını gerekçe göstererek 2014 yılı başında yapılan genel seçimi boykot etmişti. Seçimlere yalnızca iktidardaki Avami Birliği ile onu destekleyen 7 parti katılarak parlamentodaki sandalyeleri elde etmişti.

ÖZEL SAVAŞ MAHKEMELERİ

Geçen Perşembe Yüksek Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onamıştı. Dört yargıçtan oluşan mahkeme heyetine başkanlık eden Surendra Kumar Sinha, mevcut hükümet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Nizami'nin kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıklamıştı. 



Daha önce Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen Cemaat-i İslam liderlerinden Abdülkadir Molla, Muhammed Kamaruzzaman ve Ali İhsan Mücahid, af talebinde bulunmamış ve asılarak idam edilmişlerdi. 

Cemaat-i İslami'nin gençlik kolunun lideri olduğu ve bağımsızlık savaşı sırasında da Pakistan ordusuna destek verdiği ileri sürülen El-Bedr güçlerinin komutanlığını yapan Nizami, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından Pakistan ordusuyla iş birliği yapmak ve sivillere yönelik eylemlerin aralarında bulunduğu 16 suçlamayla yargılanmıştı. Mahkeme, 2014'te Nizami'yi ölüme mahkum etmişti. Nizami kararı temyiz etmiş, ancak Yüksek Mahkeme, 6 Ocak'ta kararı onamıştı. 

NİZAMİ'NİN SON SÖZLERİ

''Her zaman batılın, zulmün ve haksızlığın karşısında ilmi mücadeleye devam edeceksiniz'' çağrısında bulunan Nizami, ''Bir mümin asla Allah'tan ümidini kesmez. Hayatınızın sonuna kadar Allah yolunda bir gaye ile görevinizi sürdüreceksiniz. Batılın tüm tuzaklarına ilim yoluyla cevap vereceksiniz. Kadınlarımızın yetiştirilmesine ve ahlâk yoluna önem vereceksiniz. Cemaat-i İslami'de asla bir lider problemi yaşanmayacaktır. Durum ne kadar kötü olursa, o kadar iyi ve kaliteli liderler yetişecektir. Ben yaşlandım. Rabbim her an canımı alabilir. Ben şehit olarak Allah'ın huzuruna gitmek istiyorum. Benim şehadetim ile beraber değişim başlayacaktır. Halkım ve dünya Müslümanlarından dua istiyorum. Eğer dünyada bir daha görüşemezsek, cennette görüşeceğimizi ümit ediyorum inşallah'' diye seslendi. 

DÜNYA LİDERLERİNDEN SADECE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KINAMIŞTI

Pakistan'daki sistematik tasfiyeye bütün dünya sessiz kalırken sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sessiz kalmadı. Erdoğan, Cuma günü Eyüp Belediyesi hizmet binası ve toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bangladeş'te 75 yaşında bir mücahide, hiçbir dünyevi günahı olduğuna inanmadığımız insana idam kararı veren zihniyeti lanetliyorum. Her türlü girişimde bulunmuş olmamıza rağmen burada kinin, nefretin bu denli yaygınlaşmasını ve şu ana kadar bu tür idamları yapan bir anlayışı ben ne demokratik bir anlayış, ne de adil bir yönetim olarak görüyorum." ifadelerini kullanmıştı. 
 

Yorumlar