Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop, Endonezya'da

Bishop, Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi ile bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop, Endonezya'da

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, resmi temaslar için geldiği Cakarta'da Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile görüştü.

Antaranews'in haberine göre, ikilinin görüşmesinde, ticaret ve yatırımlar, dijital ekonomi, bilim ve yenilik, araştırma ve teknoloji, topluluklar arası ilişkilerin güçlendirilmesi, terörle mücadele ve siber güvenlikte işbirliği konuları ele alındı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Marsudi, geçen yılın aralık ayından itibaren iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarından memnuniyet duyduklarını belirterek, "İki ülke arasındaki işbirliği Endonezya-Avustralya Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleriyle devam edecektir." diye konuştu.

Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop da Endonezya ile ekonomik ilişkilerini, Endonezya-Avustralya Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'yla geliştirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "İlişkilerin geliştirilmesine katkısı olacağını düşünerek Endonezya'nın beşinci büyük şehri Makassar'da bir konsolosluk açmayı düşünüyoruz." dedi.

Endonezya ile Avustralya arasındaki ilişkiler 2014 yılında gerilmişti. Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı bazı belgeleri yayımlayan gazeteler, Avustralya güvenlik ajansının, 2009 yılında, eski Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun yanı sıra Yudhoyono'nun eşi Kristiani Herawati, 8 bakan ve diğer bazı Endonezyalı yetkililerin telefonlarını hedef aldığını ileri sürmüştü.

Ayrıca, Endonezya'nın geçen yıl idam ettiği sekiz kişiden ikisinin Avustralya vatandaşı olması da iki ülke arasında krize neden olmuş, Avustralya Cakarta Büyükelçisini geri çağırmıştı.

Yorumlar