Afganistan'da sivil ölümlerinde artış

Afganistan 2015 yılında 3 bin 545 sivil hayatını kaybederken, 7 bin 457 sivil de yaralandı

Google Haberlere Abone ol
Afganistan'da sivil ölümlerinde artış

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi Nicholas Haysom, geçen yıl yaşanan sivil kayıpların önceki yıllara oranla en yüksek düzeye ulaştığını söyledi.

Haysom, başkent Kabil'de düzenlenen basın toplantısında, Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından hazırlanan raporun yayımlanmadan önce tüm kesimlere sunulduğunu, buna Afgan güvenlik kuvvetleri ve Taliban'ın da dahil olduğunu belirtti.

Kimseyi suçlama ya da ayıplama derdinde olmadıklarını ifade eden Nicholas Haysom, asıl amaçlarının savaş meydanında yaşanan gerçekleri değiştirmek olduğunu kaydetti.

Haysom, 2015 yılında 3 bin 545 sivilin yaşamını yitirdiğini, 7 bin 457 sivilin de yaralandığını bildirerek, bu artışın ve sivil kayıpların kabul edilemez olduğunu ifade etti.

UNAMA, Afganistan'da şiddet olaylarına bağlı sivil ölümlerinin nedenlerini sivil yerleşim yerleri ve etrafındaki çatışmalara, intihar eylemlerine ve diğer saldırılardaki artışlara bağlıyor.

Geçen yıl ölen siviller arasında kadınlarda yüzde 37, çocuklarda da yüzde 14 artışın yaşandığı bildirilen raporda, yaşamını yitirenlerden 4'te 1'inin de çocuk olduğu vurgulandı.

UNAMA raporunu reddeden Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit ise raporun tek taraflı olduğunu, yalnızca son 17 gün içinde Afgan güvenlik güçleriyle yabancı ortaklarının, ülkenin kuzeyindeki Baglan vilayetinde 800 sivilin ölümüne yol açtığını iddia etti.

Yorumlar