ABD Myanmar'daki çatışmalardan kaygılı

ABD'nin Yangon Büyükelçiliği, "Saldırgan askeri eylemler, kalıcı barış için gereken güveni zayıflatıyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
ABD Myanmar'daki çatışmalardan kaygılı

ABD'nin Yangon Büyükelçiliğince Myanmar'ın doğusundaki Şan eyaletinde devam eden olaylardan endişe duyulduğu bildirildi.

Ordu ile iki silahlı etnik grup arasında bir haftadır devam eden çatışmalara ilişkin elçilikten yapılan açıklamada, "Saldırgan askeri eylemler, kalıcı barış için gereken güveni zayıflatıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Şan ve Palaung etnik topluluklarının hedef alındığı olaylarda yaşanan insan hakları ihlallerinden duyulan endişenin ifade edildiği açıklamada, "Tüm tarafları sükunet ve diyaloğa davet ediyoruz ki barış süreci devam etsin ve yerinden edilen insanlar evlerine dönerek hayatlarına devam etsin" çağrısı yapıldı.

Şan eyaletinin başkenti Taung Gyi'da AA muhabirine konuşan bölgesel yönetimin bir yetkilisi, bölgede karmaşık bir durum olduğunu belirterek, çatışan grupları kimlerin desteklediğinin halen bilinmediğini söyledi.

Palaung halkının uzun süredir bölgede yaşadığına dikkati çeken yetkili, çatışan grupların daha önce bu bölge ile ilgilenmediğini, çatışan grupların bölgede hakimiyet kurma çabasının dikkat çekici olduğunu ifade etti.

BM'nin bölgedeki İnsani İşler Koordinasyon Ofisine göre, bölgede yaşayan 4 bin 300'den fazla kişi çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Öte yandan ordunun çatışan gruplarla mücadele için savaş uçakları kullandığı belirtiliyor.

Geçen yıl eylül ayında, etnik isyancı bir grubun karargahının bulunduğu Wan Hai köyünü bombalaması sonucu binlerce kişi bölgeden kaçmak zorunda kalmış, hükümet güçlerinin ateşkes anlaşmasını imzalamayı reddeden gruplara saldırdığı iddia edilmişti.

Myanmar hükümeti ile sekiz etnik silahlı grup arasında, müzakereleri yaklaşık iki yıldır sürdürülen ateşkes anlaşması, 15 Ekim 2015 tarihinde imzalanmıştı.

Anlaşmaya ülkedeki Kaçin Bağımsızlık Ordusu, Şan Devleti Ordusu ve Birleşik Wa Devleti Ordusu gibi en büyük etnik gruplar imza atmamıştı. Hükümetin bu gruplarla uzlaşmadan anlaşmayı imzalaması, ordunun barışı gerçekten istemediği yorumlarına neden olmuştu.

Ülkedeki silahlı etnik örgütlerin büyük bölümü, 1948 yılında İngiltere'den bağımsızlığın ilanından bu yana orduyla çatışmalara giriyor. Uzmanlar, süregelen çatışma ortamının, dünyanın en uzun süren iç çatışmalarından biri olduğunu ve bölgenin en yoksul ülkelerinden biri olan Myanmar'da kalkınmayı yavaşlattığını belirtiyor.

Yorumlar