ABD'den Pakistan ve Hindistan'a çağrı

ABD yönetimi, Hindistan ile Pakistan'a, aralarındaki gerilimi düşürmeleri çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Pakistan ve Hindistan'a çağrı
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, son günlerde aralarındaki tansiyon yükselen Hindistan ile Pakistan yönetimlerine, aralarındaki gerilimi düşürme çağrısında bulundu.

Sözcü Earnest, Beyaz Saray'daki günlük basın brifinginde, Hindistan ile Pakistan arasında son dönemde artan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasında son günlerde yaşanan bazı saldırılar sebebiyle gerilimin arttığını gördüklerini söyleyen Earnest, Hindistan ile Pakistan'a "sükunet" çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Suzan Rice'ın, Hint mevkidaşı ile dün görüştüğünü bildiren Earnest, Pakistanlı yetkililerle de görüşmelerini sürdürdüklerini belirtti.
Önceki günlerde, Cammu Keşmir'deki askeri üsse militanlar tarafından düzenlenen saldırıda 17 Hintli askerin öldüğü, çok sayıda askerin yaralandığı bildirilmişti. Bunun üzerine Hindistan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da kasım ayında düzenlenecek 19. Güney Asya Bölgesel İşbirliği (SAARC) zirvesine katılmayacağını duyurmuştu.

Öte yandan, Pakistanlı ve Hintli askerler arasında dün gece Keşmir sınırında çıkan silahlı çatışmada iki Pakistan askerinin öldüğü bildirilmişti.

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı gruplardan Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesiyle, on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede 2 ayı aşkın süredir devam eden ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi ile müdahale ettiği gösterilerde en az 90 Keşmirli hayatını kaybetmiş, 3 binden fazla sivil de yaralanmıştı.

Yorumlar