Hamaslı tutuklular da açlık grevine başladı

İsrail hapishanelerindeki Hamaslı tutuklular, 82 gündür açlık grevini sürdüren Kayk'a destek için açlık grevine başladı

Google Haberlere Abone ol
Hamaslı tutuklular da açlık grevine başladı

İsrail hapishanelerindeki Hamas üyelerinin, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 82 gündür açlık grevini sürdüren tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk'a destek için açlık grevine başladığı bildirildi.

Hamas Esir İşleri Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamda, 82 günden beri açlık grevine devam eden Kayk'a destek amacıyla Yüksek Tutuklular Komitesi üyeleri tarafından açlık grevi başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, açlık grevinin Eshel, Nafhe, Ramun ve en-Nakeb cezaevlerinde Hamaslı tutuklular tarafından gerçekleştirileceği ifade edildi.

Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki, dün uzun süredir açlık grevinde olan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk'ta kalp krizi belirtilerinin görünmeye başladığını söylemişti.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla, İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar