10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

- Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir: - "2023 ve 2030 milli hedeflerinin gerçekleşmesi için özel sektörün yatırımlardaki hızlı ivmesi korunmalı. Ülkede enerji ve elektrik üretiminde özel sektörün payı daha da artırılmalı" - "Elektrik üretiminde yerli kömüre verilen destekler, rüzgar ve güneşte yapılan YEKA ihaleleri ve buralarda getirilen yerli üretim şartları çok yerinde kararlar"

Google Haberlere Abone ol
10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

ANKARA (AA) - Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'de enerji sektörünün sürekli gelişim gösterdiğini belirterek, "2023 ve 2030 milli hedeflerinin gerçekleşmesi için özel sektörün yatırımlardaki hızlı ivmesi korunmalı. Ülkede enerji ve elektrik üretiminde özel sektörün payı daha da artırılmalı." dedi.

Özdemir, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın (EIF) açılışında yaptığı konuşmada, Ankara merkezli bir şirket olarak kongrenin ana sponsoru olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Enerji sektörünün, ülkenin ekonomik büyümesinin dinamosu olduğunu ifade eden Özdemir, sektörde yerli ve yenilenebilir kaynakların harekete geçirilmesi, verimliliğin artırılması ve enerji tasarrufuna ilişikin ek önlemlerin alınması gerektiğine işaret etti.

Özdemir, Türkiye'de enerji piyasalarının daha derinleşmesinin, orta ve uzun vadede öngörülebilir fiyatların oluşmasının şart olduğunu anlattı.

Dünya genelindeki enerji üretim, iletim ve tüketimiyle ilgili teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bu alanlarda öncü rol oynayacağı bir Ar-Ge ortamına kavuşturulması son derece önemli. Hükümet ve devletimizin bu yönde kararlı adımlar attığını görmekteyiz. Özel sektör olarak bu politikaları sonuna kadar destekliyoruz. Enerji politikalarında yerli ve yenilenebilir kaynakların artırılması ciddi bir dönüşüm sürecine gidilmesi son derece doğru. Bakanlıklarımız ve ilgili kurumların etkin koordinasyon ve iş birliğiyle hem kamu hem de özel sektörümüzün katkılarıyla büyümeye devam eden enerji sektörümüz, öncelikle Cumhuriyet'imizin 100. yılına özel milli enerji hedeflerine odaklandı. Elektrik üretiminde yerli kömüre verilen destekler, rüzgar ve güneşte yapılan YEKA ihaleleri ve buralarda getirilen yerli üretim şartları da çok yerinde kararlar. Biz de Limak olarak bu ana politikalara uygun biçimde portföyümüzü şekillendiriyoruz."

Özdemir, sektöre yatırım yapanların kısa vadeli ekonomik dalgalanmalardan etkilenmemesi gerektiğini dile getirerek, "Uzun vadeli projeksiyonlara göre hareket edilmeli. Türkiye'nin yükselişi yukarı yönlü. 2023 ve 2030 milli hedeflerinin gerçekleşmesi için özel sektörün yatırımlardaki hızlı ivmesi korunmalı. Ülkede enerji ve elektrik üretiminde özel sektörün payı daha da artırılmalı." diye konuştu.

- "Yeşil enerji en önemli alternatif"

Arap dünyasında Nobel Barış Ödülü alan ilk kadın olan Tevekkül Karman da enerjinin ekonomik kalkınma, güvenlik ve barış açısından ciddi öneme sahip olduğunu belirtti.

Sera gazı emisyonların dünya için ortaya çıkardığı risklerin ciddiye alınması gerektiğini dile getiren Karman, "Sera gazı emisyonlarının giderilmesi için çaba gösterilmemesi çok yakın zamanda ciddi zararlara neden olacak. Bir şekilde sorumluluk üstlenmemiz gerekiyor. Gelecek nesiler için elimizden geleni yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Karman, fosil yakıtlara bağlı küresel sistemin değişmesi ve yenilenebilir kaynaklara geçişin hızlanması gerektiğini dile getirerek, "Doğal kaynakların kullanımı, bir diğer deyişle yeşil enerji kullanımı, ekonomik ve çevresel etkilerin giderilmesi için en önemli alternatif." dedi.

Yorumlar