Atlı ciritte Arap atları daha değerli

- Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Cirit Asbaşkanı Özgül: "Atlı cirit müsabakalarında çoğunlukla Arap atları kullanılıyor. İngiliz atları da oluyor ama İngiliz atlarına ciridi fazla oynatamıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Atlı ciritte Arap atları daha değerli


ANKARA (AA) - ÖMER HAKAN KİBAR - Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF) Atlı Cirit Asbaşkanı Mehmet Özgül, Türkiye'de düzenlenen atlı cirit müsabakalarında genelde Arap atlarının kullanıldığını, çok sık olmasa da İngiliz atlarına yer verdiklerini söyledi.

Asbaşkan Özgül, Ankara 75. Yıl Hipodromu'nda gerçekleştirilen Atlı Cirit Türkiye Şampiyonası'nda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Müsabakalarda, Türkiye Jokey Kulübünde (TJK) artık yarışamayacak atları tercih ettiklerini dile getiren Özgül, "Atlı cirit müsabakalarında çoğunlukla Arap atları kullanılıyor. İngiliz atları da oluyor ama İngiliz atlarına ciridi fazla oynatamıyoruz." dedi.

TJK'den sağladıkları atları bir süre antrenmana tabi tuttuklarını ve sonrasında yarışmalarda kullandıklarını anlatan Özgül, "Yurt dışından gelen atlarımız yok. Zaten öyle bir imkanımız da yok. Çünkü ülkemizde çok güzel atlarımız var." diye konuştu.

Yarışmalarda sporcuların kiralık atlarla müsabakaya katılamadıklarını ifade eden asbaşkan, şunları kaydetti:

"Kiralama yok. Seremoniye en az 7 atla çıkıyoruz. Kulüpler 7 attan aşağı getiremiyorlar. Kulüplerin bünyesinde zaten 7 ile 15 arasında atlarımız oluyor. İçlerinden 10 tanesini bu gruplara getiriyorlar. Kiralama diye bir şey yok. TJK'de artık yarışamayacak olan atlarımızı seyisler vasıtasıyla tercih ediyoruz. Bir müddet antrenmanlarını yaptırıp, müsabakalara hazırlıyoruz."


- "Birinci Lig müsabakalarımız Ankara'da oluyor"


Mehmet Özgül, Birinci Lig müsabakalarının Ankara'da yapıldığına dikkati çekti.

Atların kamyon ve tırlarla müsabakalardan 1-2 gün önce Ankara'ya getirildiğini anlatan Özgül, "Kulüplerimizde özel aracımız yok. Kulüplerimiz kamyonları kiralıyor, ücretleri de federasyon tarafından ödeniyor. Biz destek oluyoruz. Burada herkes kendi atıyla mücadele ediyor. Kulüplerdeki sporcuların tamamının atı yok. Bu nedenle bazı at sahipleri kulüplere bağışta bulunuyor, sporcular da bu atlara biniyor." şeklinde konuştu.

Atlı Cirit Türkiye Şampiyonası'nda bu sene iki Erzurum takımının finalde mücadele etmelerini de değerlendiren Özgül, "Yıllardan bu yana atlı cirit müsabakaları Erzurum ve Uşak kulüplerinin arasında geçiyor. Bu sene Uşak takımlarının atları biraz daha zayıf kalınca, Erzurum takımları finalde mücadele etti." diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar