Göçmenlere en olumlu bakış Suudi Arabistan'da

Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre İngiltere, Avrupa’da göçmenlere olumlu bakışın en yüksek olduğu ülkeymiş. Dünyanın en göçmensever ülkesi ise Suudi Arabistan.

Google Haberlere Abone ol
Göçmenlere en olumlu bakış Suudi Arabistan'da
Osman Hulusi Boyraz / Londra

Ipsos-Mori tarafından dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasına göre, göçmenlere olumlu bakışın en yüksek olduğu ülke Suudi Arabistan. Suudi Arabistan halkının yüzde 48'si ülkelerine göçmen gelmesinin olumlu birşey olduğunu düşünüyor. Bu orana bakıldığında dünyanın hiçbir ülkesinde halkın yarısından çoğunun göçmenlere olumlu bakmadığı ortaya çıkıyor. 

Suudi Arabistan'ı yüzde 45'lik oranla Hindistan takip ediyor. Avrupa'ya gelindiğinde ise bu oranun yüzde 6'lara kadar düştüğü gözleniyor. Avrupa ülkeleri arasında göçmenlere olumlu bakışın en yaygın olduğu ülke İngiltere olarak karşımıza çıkıyor. İngiltere halkının yüzde 35'inin ülkelerine göçmen gelmesine olumlu baktıkları belirtiliyor. ABD'nin de aynı oranda göçmenlere olumlu baktığı araştırmada göze çarpan bir diğer sonuç. Avrupa Birliği'nin ekonomik lokomotifi olan Almanya'da ise göçmenlere olumlu bakışın İngiltere'ye nazaran yarı yarıya düştüğü ortaya çıkıyor. Alman halkının sadece yüzde 18'i göçmenlere olumlu bakıyor. 

Araştırma sonuçlarına göre dünya genelinde ülkelerindeki göçmen sayısının fazlalığından şikayet eden insan sayısı da gittikçe azalıyor. 2011 senesinde yüzde 75 civarında olan bu oranın bugün yüzde 50'ler civarında seyrettiği ortaya konuyor. 

TÜRKİYE'DE ORAN OLDUKÇA DÜŞÜK!

Ipsos-Mori'nin araştırmasının oldukça ilginç sonuçlarından biri de Türkiye'deki durum olarak görünüyor. Sonuçlara göre Türkiye'deki halkın sadece yüzde 6'sı göçmenlere olumlu bakıyor. Ancak Türkiye hali hazırda ülkelerindeki savaştan dolayı sığınma durumunda kalan 3 milyondan fazla Suriyeli göçmeni ağırlıyor. 

İNGİLTERE'NİN UCUZ İŞ GÜCÜ DEPOSU: DOĞU AVRUPA

İngiltere Avrupa'nın en çok göç alan ülkelerinden birisi, diğer taraftan birçok göçmenin de ilk tercihi. Bunda etkili olan birçok neden sayılabilir ancak poundun birçok para birimine göre değerli olması ve ülkedeki hayat şartlarının diğer ülkelere göre daha rahat olması önemli faktörler arasında yer alıyor. 

Avrupa Birliği üyesi olan Doğu Avrupa ülkelerinin vatandaşları için İngiltere yurtdışında çalışma açısından birinci tercih olarak duruyor. Bu ülkelerden gelen birçok kişi, İngiltere ekonomisinde önemli bir yere sahip olan inşaat sektörünün niteliksiz veya nitelikli ama ucuz iş gücü ihtiyacını karşılıyor. Ülkelerinin ekonomik durumu iyi olmayan birçok Bulgar ve Romanyalı İngiltere'de inşaat sektöründe istihdam ediliyor. Devletin verdiği yardımlar ve işsiz kalması durumunda devletin yardım garantisi vermesinden dolayı, bu tür işlerde yerli İngiliz'leri çalıştırmak oldukça zor görülüyor. 

İnşaat sektöründeki patronlar da bu durumu fırsata çevirmiş durumdalar, hem yerli bir İngiliz'den daha ucuza hem de daha ağır şartlarda çalışan Doğu Avrupa insanlarını inşaatlarda ucuz iş gücü olarak kullanmaya devam ediyorlar. 

ARTAN IRKÇILIKTAN BAHSEDİLMEMİŞ

Araştırmada Avrupa'nın göçmenlere bakışında kısmi düzelmeler olduğu belirtiliyor ancak Avrupa'da son yıllarda siyasi arenada artan ırkçılık ve göçmen karşıtı söylemler ve bu söylemlerin sahiplerinin oy oranlarını artırmaları konusuna değinilmemiş. 

Diğer taraftan İngiltere'ye göçmen olarak gelmiş herkesin iyi birldiği eski İçişleri Bakanı yeni Başbakan Theresa May'i önümüzdeki günlerde atacağı adımların bu araştırma sonuçlarında radikal değişikliklee neden olabileceği gözlenebilir. Çünkü May, göçmen karşıtlığıyla ve ülkeye giren göçmenlerin sayısını azaltmaya yönelik yürüttüğü çalışmalarıyla bilinen bir isim. May'in liderliğindeki bir İngiltere'nin göçmenlere bakışındaki değişikliğin umut verici yönde olmasını beklemenin gerçekçi olmadığı görülüyor. 

Yorumlar